Na Uskrsu kod Puljića: Ako se zločin brani, onda nema pomirenja

Radiosarajevo.ba
Na Uskrsu kod Puljića: Ako se zločin brani, onda nema pomirenja
Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić danas je na uskrsnom prijemu kazao da “ako nema kajanja za zlo i ako se zločin brani, onda nema izgradnje mira i pomirenja niti vraćanja povjerenja".

Prijemu su prisustvovali predstavnici državnih, entitetskih i lokalnih vlasti, vjerskih institucija, te diplomatskog kora. 

"Ove godine, katolici i pravoslavni kao i svi kršćani na isti datum slavimo najveći kršćanski blagdan: Kristovo usrkrsnuće. Na tome se temelji naša vjera i nada. Zato želim ne samo nama vjernicima nego svim ljudima da svako vjerničko slavlje jača čovjeka u nadi ali i osposobljava ga biti više čovjek među ljudima ljudskiji", istaknuo je kardinal Puljić. 

Ovo spominje, kako je kazao, jer je kao sin "ove zemlje iskreno zabrinut nad tamnim oblacima beznađa koje pritište mnoge ljude, te ih vodi u očaj sve dotle da dignu ruku na svoj vlastiti život". 

"Posebno nas potresaju tragedije koje donosi zločin kada ljudi dignu ruku nad tuđim životima uzurpirajući ono što Bogu pripada: gospodariti tuđim životima, ubojstvo, razbojništva, ubijanje nerođene djece, zloupotreba djece. U našoj zemlji toliki se izjašnjavaju vjernicima, a ta vjera se niječe na svakom koraku kršeći osnovne Božije zapovijedi, te se uvuklo toliko nemorala, kriminala, korupcije. To je za nas učitelje vjere i morala veliki izazov da se složimo kako ozdravljati ovo javno mnijenje", naglasio je Puljić.

Prema njegovim riječima, ljudski bi sudovi trebali dovesti do katarze, ali "ako nema kajanja za zlo i ako se zločin brani onda nema izgradnje mira i pomirenja niti vraćanja povjerenja".

"Valja mijenjati ovaj mentalitet koji vlada u politici koja je nadmoćnija: "mi ćemo vama dati"... Nema niko vlasti davati ono što po pravu i naravi pripada, nego vlast mora to priznati i provesti. Pravo na moje osobno dostojanstvo, slobode i ljudska i građanska prava. To se ne daje nego u društvo ugrađuje. Pravo na rad se ne daje nego se stvaraju uvjeti da se ta prava ostvaruju, pravo na privatno vlasništvo. To država ne daje nego poštuje i osigurava ostvarenje tih prava. Pravo na identitet vjerski, kulturni i nacionalni. To ne daje stranka ni država nego osigurava ostvarenje tih prava", kazao je Puljić.

U tom duhu, poručio je, ne može shvatiti otimanje "njihove crkvene imovine ili oteto otuđivati kao što je u Sarajevu u Travniku i Bosanskoj Posavini. 

"Ili pitanje izgradnje crkve u Goraždu, te u Zvorniku. Pitanje iznajmljivanja naše imovine drugima dok mi nemamo osnovnih sredstava za život itd. Dokle ćemo mi svećenici biti građani drugog reda bez osiguranja i mirovina", dodao je Puljić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije