Čović upalio svijeće, a Idriz ef. Bešić proučio Fatihu za žrtve Bleiburga

Anadolija
Čović upalio svijeće, a Idriz ef. Bešić proučio Fatihu za žrtve Bleiburga
Foto: Anadolija / Detalj sa jednog od okupljanja u Bleiburgu
Na Bleiburškom polju održana je svečana komemoracija povodom 72. godišnjice, kako su organizatori rekli, "najveće tragedije hrvatskog naroda, stradanja zarobljenih hrvatskih vojnika i civila nakon 9. maja i kapitulacije Sila osovine".

 

Na komemoraciji je sudjelovalo oko 15.000 ljudi, manje nego prošle godine, a poslane su poruke kako broj žrtava još uvijek treba istražiti.

Pokrovitelji ovogodišnje komemoracije žrtvama Bleiburške tragedije i svih poslijeratnih žrtava komunističkog režima, uz Hrvatski sabor, bio je Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine.

Na komemoraciji su, između ostalih, sudjelovali predsjednik Sabora RH Gordan Jandroković i član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Događaj je nadzirala austrijska policija, tako da nije bilo isticanja nacističkih obilježja osim slučaja privođenja starijeg muškarca s ustaškom kapom.

Okupljeni su većinom isticali službene hrvatske zastave ili one sa prvim bijelim poljem, te obilježja Hrvatske stranke prava sa natpisom Za dom spremni.

Svečano euharistijsko slavlje na kojem su sudjelovali visoki uzvanici, ali i većina onih koji su stigli u Austriju na komemoraciju, predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

Idriz ef. Bešić, izaslanik predsjednika Mešihata Islamske zajednice RH, proučio je Fatihu za žrtve Bleiburga, te održao je govor kojega je pripremio Aziz ef. Hasanović.

U poslijeratnom periodu, nakon kapitulacije fašizma i nacizma, na brojnim stratištima diljem Hrvatske i susjednih država stradao je velik broj pripadnika ustaških i drugih kvislinških vojski, a službene brojke variraju od 40.000 do više od 100.000.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije