Čović otvoreno zaprijetio: Ako toga ne bude, neće biti ni BiH

31
Fena
Čović otvoreno zaprijetio: Ako toga ne bude, neće biti ni BiH
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Dragan Čović

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović, komentirajući nedavni istup visokoga predstavnika Christiana Schmidta, izjavio je kako je legitimno predstavljanje uvjet opstanka Bosne i Hercegovine.

Christian Schmidt je u nedjelju na jednoj konferenciji u Njemačkoj kazao kako se hrvatski dio stanovništva, koji je, kako je istaknuo, dodatno smanjen iseljavanjem, osjeća nedovoljno predstavljenim u kompliciranim državnim strukturama.

Tom izjavom, smatra Čović, visoki predstavnik nije se svrstao ni na čiju stranu, kako mu neki spočitavaju.

Na Bjelašnici i jutros minusi: Objavljeno i kakvo nas vrijeme očekuje za dane vikenda

Na Bjelašnici i jutros minusi: Objavljeno i kakvo nas vrijeme očekuje za dane vikenda

"Kada je rekao da ovdje imamo problem legitimnog predstavljanja, govorio je to u interesu zaštite Bosne i Hercegovine. Jer, ako ne bude legitimnog predstavljanja, neće biti ni Bosne i Hercegovine. On samo štiti BiH, sva tri naroda i sve žitelje BiH", - izjavio je Čović u Grabovici na obilježavanju obljetnice zločina počinjenog nad hrvatskim stanovništvom tog mjesta.

Dodao je kako Ustav mora profunkcionirati.

"Ono što sam ja čuo od njega, od njegova dolaska i službeno s ove konferencije, je prije svega davanje šanse BiH da profunkcionira kao normalna država. Dok je ovakav ustav njega ćemo slijepo podržavati", poručio je Čović.

Šef HDZ-a BiH smatra kako novi ustav nitko neće nametnuti:

"Mi ga moramo dogovoriti kao predstavnici politika u BiH i onda ćemo imati novi okvir koji ćemo opet morati poštivati".

Čović je ustvrdio kako u BiH postoji "lažno pozivanje na probosansko".

"Neka mi neko objasni šta znači probosansko u BiH? Lažni patriotizam uime jedne političke opcije ili grupacije mislim da je besmislen. Ja razmišljam o Bosni i Hercegovini kao svojoj domovini - kazao je Čović.

Komentirajući što slijedi kada su u pitanju izmjene izbornog zakonodavstva, dodao je kako će se razgovori o toj temi intenzivirati.

"Mislim da ćemo do kraja rujna imati intenzivne razgovore kako bi taj posao konačno završili, da se više ne trguje oko toga ima li Hrvata previše ili premalo u institucijama. Ustav i zakon su u okviru našeg ponašanja, a sve drugo smatrat ću rušenjem BiH", poručio je Čović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (31)

/ Povezano

/ Najnovije