Čović otkrio da u srijedu razgovara s Izetbegovićem

0
Radiosarajevo.ba
Čović otkrio da u srijedu razgovara s Izetbegovićem
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Dragan Čović

Lider HDZ-a Dragan Čović obratio se medijima danas u Mostaru nakon sjednice HNS-a.

Prisutnim novinarima je, između ostalog, kazao da je prošle sedmice imao odvojene razgovore sa Bakirom Izetbegovićem i Miloradom Dodikom. Otkrio je da će u srijedu ponovo razgovarati sa Izetbegovićem i to u Sarajevu.

"Prošle sedmice razgovarao sam sa Izetbegovićem i Dodikom, odvojeno – naravno. U srijedu bih opet u Sarajevu trebao razgovarati sa Izetbegovićem. Izetbegovića sam zamolio da pokrene inicijative jer je on predsjedavajući (Doma naroda), bila bi šteta da nemamo niti jednu sjednicu za vrijeme njegovog predsjedavanja", kazao je Čović.

Predstavnički dom PSBiH nije usvojio zaključke SNSD-a: 22 zastupnika bila protiv

Predstavnički dom PSBiH nije usvojio zaključke SNSD-a: 22 zastupnika bila protiv

Govoreći o izjavi Milorada Dodika da bi sjeo s njim i Bakirom Izetbegovićem bez međunarodnih zvaničnika, Čović kaže da bi neko volio pregovore voditi isključivo s međunarodnim zvaničnicima, neko bez njih.

Rekao je i kako međunarodni zvaničnici dobro razumiju situaciju.

"Netko tko danas vjeruje da netko u ovakvoj političkoj situaciji može napraviti temeljite izmjene ustava, ja ga pozivam da to učinimo odmah. U ustavu će teško biti promijeniti jedan mali zarez'', rekao je i podsjetio kako je ranije pozvao da se naprave djelomične ustavne promjene i to vezane za izborni zakon.

"Odavno govorim da će u Ustavu biti teško promijeniti jedan mali zarez a ne nešto više. Mi smo se prihvatili obveze, u dogovoru s partnerima kada smo potpisivali sporazum u Mostaru, da napravimo ograničene ili djelomične ustavne promjene koje su nužne da ono što dogovorimo za Izborni zakon bude ugrađeno . Ja sam govorio da se u izboru članova Predsjedništva BiH ona imenica“ 'Bošnjak, Hrvat i Srbin' transformira u pridjev u 'bošnjački, hrvatski ili srpski''', rekao je Čović.

"Nama danas treba izbor tri člana Predsjedništva, legitimnih predstavnika, da uključimo sve presude sudova i legitiman izbor svih klubova u Dom naroda. Za to postoji jako puno rješenja. Ne postoji nikakav Fueleov model. Ako postoji neka vam ga netko da. Postoji priča i onda je to netko tako nazvao", rekao je i dodao kako je na ''stolu pet, šest modela''.

Rekao je i kako političkom Sarajevu odgovara da po pitanju Izbornog zakona ne bude promjena jer su ''uvjereni, a to i ne kriju, da će dočekati sljedeće izbore da će izabrati, ne samo člana Predsjedništva, nego i Klub Hrvata''.

''To je koncept 'Zadrži status quo i igrat ćemo se dalje''', kaže Čović i navodi kako se bez međunarodne zajednice ne može naći rješenje ali da osnovu posla moraju uradili domaći političari.

Čović kaže kako ne vidi ništa korisno u najavi sankcija i da će se s njima pametno raditi i da bi one mogle donijeti još više problema. Kaže kako imati samo američke sankcije nije neka kazna ali da su u Europskoj uniji, od koje se traži podrška za to, podijeljeni po tom pitanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije