Čović: Nisam uticao na odluku o obradi podataka za popis stanovništva

Fena
Čović: Nisam uticao na odluku o obradi podataka za popis stanovništva
Predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je danas da nije bio upoznat, niti je uticao na odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva.

Odluku je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić.

Komentarišući izjave člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, Čović je novinarima rekao da smatra da je riječ o „političkim spinovima kojima se želi ojačati politički uticaj pred lokalne izbore“.

 "To nema veza sa stvarnošću, nisam znao da će biti donesena odluka, puno je je političkih spinova u posljednje vrijeme i ne želim biti dio tog procesa", kazao je Čović.

Naveo je da ta oduka nije usaglašavana niti dogovarana s njim, ali da ona neće moći biti povučena.

"Nemam dileme oko sadržaja, sporan nije sadržaj, sporno je što je to učinjeno na ovakav način kada smo dogovorili novu dinamiku i usaglašavanje, i sada se na različite načine tumači ta odluka i srpske partije smatraju da su izigrane", naveo je on.

Odgovarajući na pitanja novinara Čović je kazao da se pitanje prilagođavanja Sporazuma o stablizaciji i pridruživanju treba potvrditi na prvoj narednoj sjednici Vijeća ministara sutra ili u ponedjeljak.   

"U utorak, 7. juna imamo zadnji sastanak u vezi usaglašavanja Mehanizma koordinacije, tako da 13. jula na prvom Ministarskom sastanku EU možemo dobiti pozitivno očitovanje za našu aplikaciju za članstvo u EU, inače ćemo izgubiti godinu na putu evropskih integracija", dodao je Čović.

Predsjednik SDA i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović također je prokomentirao tvrdnje Mladena Ivanića i Milorada Dodika da je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić nezakonito radio kada je usvajao metodologiju za obradu podataka popisa stanovništva.

"Ako je radio protuzakonito neka to Tužilaštvo ispita, ali ja mislim da nije. U suštini od priče o popisu pravi se jedan virtuelni problem. Svi se moramo povinovati ustavu i zakonu i ne znam zašto prave toliku galamu oko samog popisa", istakao je Izetbegović.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić iznio je lični stav u vezi usvajanja odluke o programu obrade popisne građe.

"Nadležni organ je proglasio odluku, EUROSTAT i drugi su to legitimirali kao legalno i ja u tom smislu nemam dodatnih komentara", kazao je Radončić.         

Lideri stranaka parlamentarne većine u FBiH (SDA, HDZBiH, SBBBiH) održali su danas sastanak sa delegacijom Vlade FBiH na kojem je razmatrano aktuelno stanje u Federaciji BiH i otvorena pitanja, a u cilju efikasnijeg funkcioniranja vlasti na entitetskom nivou.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije