Šta smo uradili do sada: Predsjedništvo o odgovorima na Upitnik EK

K. S.
Šta smo uradili do sada: Predsjedništvo o odgovorima na Upitnik EK
Izvještaj o poduzetim mjerama i preostalim aktivnostima u vezi s pripremama odgovora na Upitnik Europske komisije, jedna je od tačaka dnevnog reda sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine koja je najavljena za danas.

Bosna i Hercegovina još uvijek nije dostavila odgovore vezane za Upitnik EK, iako smo sami postavili rok do 1. juna ove godine.

Upitnik EK uručen je našoj zemlji 9. decembra 2016. godine i sadržavao je 3.242 pitanja. Za odgovore je potrebno napisati oko 24.000 stranica teksta i prevesti ih na engleski jezik.

Primjerice Hrvatska je imala više od 4.500 pitanja i odgovore je dostavila u roku od četiri mjeseca. BiH je imala manje pitanja i nije uspjela odgovoriti ni za sedam mjeseci od preuzimanja obaveze. Bez odgovorenog Upitnika EK nema daljih pristupnih pregovora niti kandidatskog statusa.

Do 31. januara 2017. sve nadležne institucije, izuzev institucija Republike Srpske su dostavile doprinose za pripremu cjelovitog odgovora BiH.

Republika Srpska je javnost obavijestila da je pripremila doprinose, ali ih nije učinila dostupnim posredstvom informacionog sistema. Upravo zbog opstrukcija iz RS-a dogovoreni Mehanizam koordinacije ne funkcionira.

Mehanizam koordinacije predstavlja usaglašen i jedinstven odgovor iz BiH prema EU. To znači da oba entiteta trebaju imati zajednički odgovor na državnom nivou prema Europskoj uniji.

Zemljama, koje se žele pridružiti, EU dostavlja Upitnik želeći saznati sve o njihovom političkom, ekonomskom i pravnom sistemu.

Direkcija je nakon toga, u saradnji s nadležnim institucijama radila na kvalitativnom unaprjeđenju dostavljenih odgovora s ciljem da ih radne grupe nakon uspostave mogu tehnički finalizirati.

Uspostavom tijela u sistemu koordinacije i usvajanjem svih neophodnih dokumenata kreirani su uvjeti da radne grupe počnu s radom. Prema ranijim procjenama analitičara, bilo je za očekivati da BiH neće ispuniti zadate uvjete te tako u postavljenom vremenskom periodu neće odgovoriti na Upitnik EK. Upitnik je samo jedna od obaveza koju naša zemlja treba ispuniti na putu u Europsku uniju, a čeka je još mnogo zadataka.

Odgovor na Upitnik EK predstavlja praktično skeniranje cjelokupnog sistema države, kako bi zvanični Bruxelles dobio uvid u stanje zemlje koja pristupa Uniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije