Najavio sastanak državne koalicije / Čović uvjeren: Izborni zakon biti usvojen do jeseni

25. 07. 2017. u 21:10:00 Fena

Shares: 0

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović je najavio za sutra u Mostaru radni ručak sa članovima Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem, te liderima SNSD-a i SBB-a Miloradom Dodikom i Fahrudinom Radončićem.

Na današnjem druženju s novinarima najavio je i to da će odgovori na Upitnik Europske komisjie biti prevedeni i predani do kraja septembra ove godine, a da će Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP) biti aktiviran u decembru.

Čović je izrazio uvjerenje da će izmjene Izbornog zakona BiH do jeseni biti usvojene, a da je najbitnija stavka tog zakona da svaki narod u BiH bira svoje predstavnike.

Govoreći o Izbornom zakonu, te presudi Suda u Strazburu, Čović je pojasnio da Odluka suda u Strazburu nije definirala to da svako mora biti izabran, nego da svakom građaninu treba pružiti mogućnost da bude biran, a ko će biti izabran, odlučuju građani BiH, te, kako je kazao, to omogućava HNS-ov prijedlog Izbornog zakona BiH.

"Moje je da stvorimo ambijent da donosemo Izborni zakon koji će biti opće prihvatljiv, a ja sam siguran da svako od ponuđenih rješenja, bilo direktno ili indirektno neće biti propust", kazao je on.

Odgovarajući na pitanje da li je BiH izgubila kredibilitet u očima funkcionera EU, kazao je da to i nije tako, jer BiH ima puno prijatelja u EU.

"Na nama je da pokažemo više odgovornosti prema prijateljima, funkcionerima EU, više poštivanja", kazao je te dodao da će mišljenje o napretku BiH biti pozitivno ako bi riješili Upitnik i Transportnu zajednicu, aktivirali MAP, ali da „nije tako teško da se mi između sebe dogovorimo“.

Dodao je da u vezi MAP-a uknjižba vojne imovine nije najvažnije pitanje, već je važnije pokazati zrelost i spremnost rješavanja problema, „pokazati da se znamo nositi sa izazovima“.

"Reformske aktivnosti moraju početi od danas, od pravosuđa pa dalje", istaknuo je Čović i dodao da su izbori još daleko te da nema nikakvog ograničenja da se kandidira.

Pojasnio je da postoji niz faktora za kandidaturu, a jedan od njih je da ako ostane puno hrvatskih pitanja neriješeno, sigurno će se kandidirati. Drugo je, kazao je, da li će stranka ili oni koje predstavlja do tada imati slična razmišljanja kao on, te dodao da želi sačuvati hrvatski narod kao politički narod.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA