Čović i Tihić se dogovorili o gradonačelniku Mostara

Radiosarajevo.ba
Čović i Tihić se dogovorili o gradonačelniku Mostara

Rješenje slučaja Mostar, kako doznaje Oslobođenje u mostarskom OHR-u, zadatak je koji je Čoviću, ali i Tihiću, trenutačno nametnut kao prioritet.

Tokom svečanosti otvaranja Međunarodnog sajma gospodarstva, Čović je napustio svečanost u društvu s prvim čovjekom OHR-a za Hercegovinu - Anatolijem Viktorovom, a tema razgovora bila je izbor gradonačelnika, kojeg Mostar čeka još od oktobra prošle godine.

Lideri stožerne hrvatske i najjače bošnjačke stranke jučer su se usuglasili kako je jedino rješenje za Mostar dogovor HDZ-a BiH i SDA. I bošnjački i hrvatski blok imaju po 14 sigurnih ruku u 35-članom Gradskom vijeću, pa bi, ukoliko bi se ovakva međusobno zategnuta situacija nastavila, Gradu prijetila blokada. Tim su slijedom Čović i Tihić spremni na kompromis, koji je, istina, bio aktualan i još potkraj prošle godine - a po kojemu bi dvije godine prvi čovjek Mostara bio Hrvat, a isto toliko Bošnjak.

Ovaj plan donekle komplicira to što se sve više govori kako je Tihićev favorit za gradonačelnika, umjesto aktualnog kandidata Suada Hasandedića, Faruk Ćupina. Čelnik SDA nema ništa protiv dvostrukoga izbornog pobjednika Hasandedića, ali vjeruje kako Ćupina kao odvjetnik tvrtke "Lijanović" ima više izgleda kod NS Radom za boljitak, ali i kod SDP-a. U Mostaru je javna tajna da je Ćupina bio spreman osobno pregovarati s ove dvije stranke o podršci.

Kako su se Tihić i Čović dogovorli da se trka za gradonačelnika završi bez pobjednika, vrlo je važno ove dvije stranke privoljeti za takvo rješenje. A da bi se taj plan realiziralo, Hasandedić se mora povući dobrovoljno, do petka, kada je sjednica Gradskog vijeća Mostara.

Oslobođenje/rtvmo.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije