Čović i Dodik se sastali u Mostaru: Jedna od tema ured Visokog predstavnika

6
Radiosarajevo.ba
Čović i Dodik se sastali u Mostaru: Jedna od tema ured Visokog predstavnika
Foto: RTRS / Čović i Dodik u Mostaru

U Mostaru je danas održan sastanak delegacija HDZ-a BiH i SNSD-a, nakon razgovora predsjednika dvije stranke Dragana Čovića i Milorada Dodika.

Delegaciju SNSD-a, osim Dodika, još su činili član Izvršnog komiteta Zoran Tegeltija, generalni sekretar Luka Petrović i predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Mostar Mladen Krnjeušić.

U delegaciji HDZ-a BiH, osim Čovića, su i bili član Predsjedništva HDZ-a BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Slaven Zeljko i nosilac liste HDZ-a BiH za Gradsko vijeće Mostara Mario Kordić.

Nakon sastanka održana je i konferencija za novinare, gdje je rečeno da su teme o kojima razgovaraju SNSD I HDZ BiH jasan znak njihovog interesa za BiH i nastavak europskog puta.

"Upoznao sam Dodika sa onim što radimo, kratko smo prošli kroz rezultate izbora i ono što ćemo raditi", kazao je Čović. 

Dodao je da je sa Dodikom razgovarao i o drugim pitanjima.

"Razgovarali smo i o drugim pitanjima koja su bitna kada je riječ o radu Vijeća ministara. Jasan stav da trebamo imati proračun do kraja godine. Teme koje otvaramo su jasan znak našeg interesa za BiH  i nastavak europskog puta", podvukao je Čović.

Lider HDZ-a je govorio i nakon izjave Dodika da je potrebno da se ukine Ured visokog predstavnika.

"HDZ već dugo govori da je vrijeme da se transformira Ured visokog predstavnika. Što se to prije desi, bit će svima bolje. Idealan scenario bi bio da u narednih šest mjeseci dobijemo Izborni zakon, u sedmom mjesecu kandidatski status i počnu razgovori oko transformiranja Ureda visokog predstavnika. To je ono što očekujemo. Što će se desiti i kada, jednim dijelom zavisi i od nas", kazao je Čović.

Dodik je rekao da je "visoki predstavnik napravio u BiH više zla", te da je od te institucije u početku bilo neke koristi.

"Kasnije su napravili surogat. Ono što mi ostajemo pri tome da jedino BiH može da se gradi na ravnopravnosti tri naroda, dva entiteta, dok se ne riješi možda i treći. Konstitutivni narodi moraju da budu", rekao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije