Čović govorio o predsjedničkoj fotelji: "Izetbegović vodi 'džihad politiku'"

22
L. M.
Čović govorio o predsjedničkoj fotelji: "Izetbegović vodi 'džihad politiku'"
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Dragan Čović

Nakon sjednice Hrvatskog narodnog sabora, predsjednik HNS-a i Hrvatske demokratske stranke Dragan Čović rekao je o čemu je razgovarano na sjednici pa se dotakao izmjena Izbornog zakona, kao i obično, ali i nastupa na izborima u oktobru ove godine.

Dragan Čović je podsjetio da su se stranke okupljene oko HNS-a prijavile učešće na izborima.

"Za ostale stvari ćemo postići dogovore u narednih sedam dana", kazao je te dodao da se u posljednjih mjesec dana vrši pritisak na Ministarstvo finansija BiH.

Emotivna poruka Novaka Đokovića nakon rastanka sa Ivaniševićem: 'Goran je član porodice'

Emotivna poruka Novaka Đokovića nakon rastanka sa Ivaniševićem: 'Goran je član porodice'

"Svi oni koji su tražili nekakve odluke za formiranje finansiranja izbora, mogli su to uraditi u posljednjih pet mjeseci za donošenje budžeta. Nadam se da će do kraja dana ministar skupiti sve naše prijedloge i predati budžet. Vjerujem da će ministar finansija (op.a. Vjekoslav Bevanda) čim preda zahtjev za budžet za 2022., predati i zahtjev za okvir budžeta 2023-2025. pa da vidimo ko će blokirati proces usvajanja. Odluke i budžet se ne usvajaju na telefonskoj sjednici", istakao je Izetbegović.

Kazao je kako podržavaju rad institucija koje rade po zakonu te prozvao i predstavnike međunarodne zajednice da vrše pritisak na Vijeće ministara, posebno Ministarstvo finansija i trezora.

"Političko Sarajevo stvara pomutnju u pokušaju da vodi kampanju. Tijela koja trebaju provoditi izobre imaju instrumente, ako to žele, i ako ne žele voditi kampanju", smatra Čović.

U vezi izmjena Izbornog zakona, kazao je da kada dobiju presudu Ustavnog suda BiH da je njihov prijedlog neustavan, tada će reagirati.

"Čim dobijemo to, ja ću zakazati sjednicu i završiti to. Ovih dana sam imao razgovor sa visokim predstavnikom i rekao sam da bi bilo katastrofalno nametati bilo kakve odluke kada je u pitanju budžet u BiH. Pritisak se pravi u zadnjih desetak dana. Moje pitanje svima koji su otkazivali sjednice Fiskalnog vijeća je zašto nemamo budžet za prošlu i ovu godinu, ko je doprinjeo tome?", pitao je predsjednik HDZ-a na konferenciji za medije.

Komentirao je i poruku Ustavnog suda kojim prijedlog HDZ-a za izmjene Izbornog zakona predstavlja povredu vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka te poruku kojom je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i Čovićev kolega iz Kolegija Doma naroda BiH, poručio da ne može manjina odlučivati sa pet delegata o čitavoj BiH kada su u pitanju izbori i druge odluke.

"Uvjeren sam da ćemo javnosti pokazati da je prijedlog korektan, ide kroz procedure kako treba. Što se tiče "džihad politike", ne želim komentirati. Kada Hrvati govore da će formirati novu teritorijalnu jedinicu to je udar na Ustav, a kada se govori o građanskom uređenju to nije rušenje Daytona", kaže Čović.

Pomenuo je zaštitu prava konstitutivnih naroda i njihovo legitimno predstavljanje.

"Neko vas pozove na partnerstvo, onda vam kaže da ste manjina da ne možete odlučivati. Federalno uređenje u BiH nema alternativu. Izborna kampanja je već počela, bit će otrovnih strelica prema Hrvatskoj i Hrvatima u BiH", smatra Čović.

Rekao je da se ne provodi Mostarski sporazum te da s Izetbegovićem teško da će potpisati više neki dokument.

"Što se tiče RS, učinili smo u našoj moći za zaštitu Hrvata, bio u RS i razgovarali s Hrvatima u RS i koliko smo imali kapaciteta, iskoristili smo ih. Učinili smo puno na izgradnji infrastukture za Hrvate koji žive tamo. Druga je stvar da li tamo iko živi. To treba staviti u kontekst migracijskih trendova u BiH i svijetu", kaže Čović.

Odgovorio je i na pitanje da li se vidi u fotelji člana Predsjedništva. 

"Izbori će biti, dat ćemo puni doprinos da dobijemo izbore, da osiguramo, iako smo najterani da moramo zajedno voditi izbore, dobre rezultate. Uvjeren sam da ćemo imati bolji rezultat nego prošli put. Ko će biti predstavnici na listama, držat ćemo se rokova koje imamo u kalendaru i siguran sam da će HDZ donijeti najbolje odluke za naš narod. Čeka nas i vođenje Vijeća ministara", zaključio je Čović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (22)

/ Povezano

/ Najnovije