! / Čović glasao u Mostaru: Bh. Hrvati trebaju ostvariti ravnopravnost s druga dva naroda

04. 07. 2020. u 10:34:00 Anadolija

Shares: 0

Svoje biračko pravo na izborima za Sabor Republike Hrvatske jutros je iskoristio i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

On je, nakon što je njegov glasački listić završio u kutiji, kazao da bh. Hrvati trebaju danas i sutra podržati snage koje prepoznaju ono što je dobro za Bosnu i Hercegovinu i Hrvate kao konstitutivan narod u njoj, odnosno one koji našoj zemlji pomažu na našem europskom putu i na putu ka "ostvarivanju ravnopravnosti s druga dva naroda".

"Saradnja je dosad bila dosta dobra, iako ja kažem da uvijek može i bolje. Postoji složenost odnosa. Puno stvari još nije riješeno. Izvana to rijetki mogu razumjeti. Oni koji sigurno razumiju su članovi sadašnje Vlade Republike Hrvatske. Premijer Andrej Plenković nam je mnogo pomogao na europskom putu. Svjestan je i on dobro razumije da je današnja Bosna i Hercegovina nastala u Daytonu. Bez potpune ravnopravnosti konstitutivnih naroda teško da možemo napraviti iskorak i posvetiti se životnim temama", izjavio je danas Čović.

On smatra i da bh. Hrvati neće i da nikada nisu presudili izbore u Republici Hrvatskoj.

"Mi danas šaljemo poruku da smo dio jednog prostora i da koristimo svoje pravo. Pozivam sve u BiH da u ova dva dana izađu na 45 glasačkih mjesta i pokažu interes za život u BiH i dešavanja u Republici Hrvatskoj. A odlučiti sigurno nećemo. Tri mandata su simbolična s aspekta participiranja u Saboru Republike Hrvatske", poručio je Čović.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA