Čović: Brzo definirati svaku dionicu koridora Vc

Fena
Čović: Brzo definirati svaku dionicu koridora Vc
Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izrazio je nadu da će vrlo brzo biti definirana svaka dionica koridora Vc i brzih cesta te da će vratiti narušeni standardi u posljednjih 10 godina.

On je to izjavio nakon sastanka s koalicionim partnerima u Federaciji BiH - predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem i predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem - koji je održan danas u Sarajevu.

Čović je također istakao da će tražiti od resornih ministarstava kvalitetne izvore financijskih sredstava da bi se sve završilo u narednih pet do šest godina.

"Jedan značajan segment se veže za akcizni proces, odnosno za dio fiskalizacije gdje kroz akcize moramo pomoći da se osigura dovoljno novca za izgradnju koridora Vc i brzih cesta za koje je potrebno oko dvije milijarde KM", kazao je.

Izvori finasiranja su, dodao je Čović, svjetske finansijske organizacije, investitori, ali i akcize.

"Akcizama ćemo prikupiti značajan dio sredstava  i dinamika prikupljanja bi nam osigurala da u narednih šest godina sve završimo", pojasnio je.

Procijenio je da će u narednih mjesec dana otkloniti sva opterećenja koja se nalaze u federalnim parlamentima, a koja su plod nerazumijevanja pojedinih političkih opcija.

Govoreći o zakonu o igrama na sreću, Čović je kazao da je dugo šutio na optužbe da ima vezu s tvrtkama koje se time bave te da smatra da je potrebno primjenjivati evropske standarde.

"Mislim da trebamo prepisati zakone od zemalja koje su vjerovatno mudrije od nas kada se radi o proračunu zemalja", naglasio je.  

 Čović je podsjetio da je 1998. godine bio u sastavu Vlade FBiH te da su tada počeli razgovori o izgradnji koridora Vc.

"Mi smo za 18 godina napravili 100 kilometara autoceste, a danas je preostali dio od 200 kilometara bio na dnevnom redu, što govori o dinamici našeg rada", istakao je.  

Njegov prioritet je, dodao je, Hercegovina, jer do sada u tom dijelu BiH još nije ništa urađeno izuzev graničnog prijelaza.  

Pohvalio je atmosferu na sastanku na kojem se "otvaraju vrata" kvalitetnoj saradnji i pokretanju investicijskih procesa u BiH da bi BiH imala modernu infrastrukturu.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić je također naglasio da je sastanak dokaz da će se lideri stranaka  prvi put u BiH, potpuno dinamično, koncentrirano i trajno baviti operativnim poslom i biti apsolutna potpora ministarstvima  da bi se infrastrukturni radovi počeli graditi.

Također je naglasio da će ovakvi sastanci biti redovno održavani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije