Čolpa: Komšić i Džaferović da preispitaju odluku o vježbi OS BiH i Vojske Srbije

5
Radiosarajevo.ba
Čolpa: Komšić i Džaferović da preispitaju odluku o vježbi OS BiH i Vojske Srbije
Foto:Fena / Nihad Čolpa

Tragom jučerašnjih izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je najavio održavanje "prve vojne vježbe RS-a i Srbije na Manjači", te kasnije reakcije ministra odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, koji je u izjavi za Radiosarajevo.ba izjavio da bh. entitet ne može dogovarati vježbu sa drugim državama, ali da je tačno će pripadnici Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije održati vježbu, i to pod nadzorom NATO-a, reagirao je zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Nihad Čolpa. 

On je pozvao članove Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića "da preispitaju odluku o vojnoj vježbi OS BiH i Vojske Srbije". 

Inače, održavanje vojne vježbe ranije je ranije odobrilo Predsjedništvo BiH, a o svemu je, prema riječima ministra Podžića informiran NATO i vježba je dio NATO koncepta  OCC E&F Sjevernoatlanskog saveza. 

"Smatram da nakon što su veoma ozbiljno shvatili zaključke NSRS i sve izgovoreno za govornicom skupštine manjeg bh. entiteta od strane svog kolege sa posla Milorada Dodika, Komšić i Džaferović danas na sjednici Predsjedništva BiH moraju hitno zatražiti od ministra odbrane BiH Sifeta Podžića da preispita odluku o vojnoj vježbi Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srbije na teritoriji Bosne i Hercegovine. Svojevremeno smo slušali bajke o ANP-u, a nakon sve te predstave granicu Bosne i Hercegovine će preći vojska čiju smo brutalnost osjetili na svojoj koži i to u trenutku kada Milorad Dodik traži  "mirni razlaz". Zabranjeno nam je da ih nazivamo "agresorskom" zato što je prilika da to dokažemo protraćena na sijelu održanom u Vijećnici. Kako stvari stoje, u režiji Milorada Dodika, njegovih kolega sa posla i Ministarstva odbrane umjesto članstva u NATO-u organizuje se smotra ruske skalemerije", tvrdi Čolpa. 

Nesumnjivo je, tvrdi Čolpa, da bi Moskva pozdravila održavanje vojnih vježbi Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije na teritoriji Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da Srbija ima tradiciju održavanja vojnih vježbi sa Rusijom. 

"Medijska prepucavanja, apeli i međusobni pozivi na obračun iz udobnih fotelja skreću pažnju od bitnih pitanja, a jedno od njih je zasigurno i vojna vježba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srbije na teritoriji Bosne i Hercegovine. Ukoliko zaista najviši državni funkcioneri smatraju veoma opasnim svog kolegu sa kojim dijele prostorije, onda je legitimno razmišljati da je konačno došlo vrijeme da se preispitaju sva otvorena pitanja u odnosima BiH i Srbije, a ne dopuštati da Srbija, u koju Milorad Dodik ide jednom sedmično na brifing, izvodi vojnu vježbu na teritoriji BiH. Da li vojna vježba sa Srbijom predstavlja svojevrsnu vojnu neutralnost Bosne i Hercegovine. Kakva se poruka šalje narodima u BiH, prije svih Bošnjacima koji su najveće žrtve upravo naoružanja iz Srbije", pita Čolpa. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović sastali su se jučer u Banjoj Luci. 

Oni su, kako je saopćeno, razgovarali o saradnji Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta RS "na više planova".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije