Čolpa: Četničko orgijanje desilo se pod pokroviteljstvom Dodika

Radiosarajevo.ba
Čolpa: Četničko orgijanje desilo se pod pokroviteljstvom Dodika
FOTO: GS / Nihad Čolpa

Predsjednik Građanskog zaveza (GS) Nihad Čolpa rekao je da je zastrašujuće to što je danas u Višegradu pozvano na novi genocid. On smatra da se četničko orgijanje desilo pod pokroviteljstvom Milorad Dodika, predsjednika SNSD-a, te da to treba dobiti hitan odgovor od stranih ambasada u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju ove stranke.

Na novi genocid je pozvano iz Višegrada, sa mjesta gdje su spaljivana živa djeca i silovane žene prije 25 godina“, rekao je Čolpa, ističući da Vlade Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, nije reagirala na to.

Predsjednik GS-a je rekao da se pribojava da se građanima Bosne i Hercegovine sprema novo krvoproliće. On je pozvao OHR kao i cjelokupnu međunarodnu zajednicu da odmah upute jasne i čvrste garancije da će zaustaviti četničko divljanje u što kraćem roku, te da će u slučaju pokušaja novog oružanog napada na Bosnu i Hercegovini vojno djelovati i osujetiti takve ideje.

Čolpa je pozvao međunarodnu zajednicu da odmah prekine saradnju i izoluje politike koje podržavaju četničku ideologiju, ali i sve druge fašističke pokrete na tlu Bosne i Hercegovine.

"Građanima BiH nada ne može biti zamjena za plan sprječavanja genocida, kao što ni guranje glave u pijesak neće riješiti te probleme", rekao je Čolpa.

„Međunarodna zajednica je ta koja može smiriti ovu ludilo. Ako izostane konkretna reakcija OHR-a, građani Bosne i Hercegovine to mogu shvatiti kao prečudno podržavanje fašističke ideologije, a to onda nikome ne može donijeti dobro“, zaključio je predsjednik GS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije