Pećanac o četnicima: Okupatorske sluge slave u Višegradu, a država šuti

Radiosarajevo.ba
Pećanac o četnicima: Okupatorske sluge slave u Višegradu, a država šuti
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Nermin Pećanac

U povodu postrojavanja članova Ravnogorskog četničkog pokreta danas u Višegradu, Nermin Pećanac, bivši ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, dao je sljedeće saopštenje za javnost:

"Prema svim tipovima radikalizma se moramo aktivno suprotstavljati i takve činove javno osuđivati. Lično sam se uvijek protivio svim profašističkim organizacijama, što smatram obavezom svih, a posebno vršioca odgovornih funkcija. Isto očekujem od ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača koji bi trebali javno osuditi ovaj profašistički skup.

Još 2016. godine sam pismom upozorio ministra Mektića na negativan kontekst ovog profašističkog skupa u Višegradu. Nažalost nisam dobio odgovor, niti je bilo primjerene reakcije državnih organa. Naprotiv, nastavilo se sa okretanjem glave na ovu očiglednu politiku širenja straha i nesigurnosti, posebno kod povratničke populacije u RS-u", piše Pećanac.

On podsjeća da Bosna i Hercegovina kao država svoje utemeljenje ima i u korijenima antifašističke borbe svih njenih građana i naroda koji su u toj zajedničkoj borbi izvojevali pobijedu nad okupatorom i njegovim slugama: "U te okupatorske sluge i ulizice sasvim sigurno se ubrajaju i četnici osuđenog ratnog zločinca Dragoljuba Draže Mihailovića kome se danas javno odaje počast u Višegradu. Zločini četničkih formacija pod komandom đenerala Mihailovića u Drugom svjetskom ratu dobro su poznati i domaćoj, a i svjetskoj javnosti."

"Najpoznatiji zločin četničkih formacija desio se u zimu 1943. godine kada je između 5. i 10. februara izvršen strahovit pokolj stanovništva „bez obzira na pol i godine starosti“  u opštinama Foča i Čajniče. Tom prilikom je na najbrutalniji način stradalo najmanje 3.000 civila, a od ukupnog broja žrtava čak 53,5 posto njih bilo je djece starosti od 1 do 14 godina.

Stoga, svako stavljanje u pozitivan kontekst Četničkog ravnogorskog pokreta u Bosni i Hercegovini nije moguć, niti je moguće izjednačavanje uloge partizanskog i četničkog pokreta ili partizanskog i ustaškog pokreta kao što je to učinjeno ili se čini u Srbiji i Hrvatskoj", navodi Pećanac i nastavlja:

"Ja želim da vjerujem da je politika Četničkog ranvogorskog pokreta koja se ogleda u zlokobnoj naredbi đenerala Mihailovića o „Sistematskom čišćenju turskih područja, bez obzira na pol i godine starosti“ u Bosni i Hercegovini predmet historijskog izučavanja, a ne aktuelna stvarnost.

Nažalost, u tom uvjerenju sve nas antifašiste demantuju događaji poput ovog danas u Višegradu kojom prilikom je na svjetlo dana isplivao sav primitivizam i šovinizam pristalica politike „Opravdanog zločina nad drugim i drugačijim“. Stoga se ne bismo trebali libiti i javno osuditi i ograditi se od Četničkog ravnogorskog pokreta i njegovih protagonista i pristalica. Isto tako bi agencije za zaštitu zakonitosti kao i nadležni državni organi trebali već jednom reagovati i poduzeti aktivnosti na sprječavanju ovakvih pojava."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije