Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine na Šestom pariškom forumu mira

2
Radiosarajevo.ba
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine na Šestom pariškom forumu mira
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Članovi Predsjedništva BiH

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine učestvovat će na Šestom pariškom forumu mira koji počinje danas u Parizu.

Mirovni forum u glavnom gradu Francuske posvećen je traženju efikasnih odgovora na najhitnije svjetske izazove, poput rata u Ukrajini i sukoba između Izraela i Hamasa na Bliskom istoku.

Forum pod nazivom Traženje zajedničkog osnova u svijetu suparništva okupit će predstavnike međunarodnih organizacija i lidere država.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

U fokusu dvodnevnog skupa je upravljanje posljedicama višestrukih kriza na stanovništvo, saradnja kroz sukobe, preispitivanje globalizacije u polarizovanom svijetu, kataliziranje klimatskih i ekoloških rješenja, osiguravanje bezbjednijeg i etičnog digitalnog svijeta i njegovanje inkluzivnijih i pravednijih društava.

Forum će biti otvoren sesijom Pariški pakt za ljude i planetu, a uvodno obraćanje imat će predsjednik Francuske Emmanuel Macron.

Susret sa Macronom: Bećirović dobio podršku za očuvanje teritorijalnog integriteta BiH

Susret sa Macronom: Bećirović dobio podršku za očuvanje teritorijalnog integriteta BiH

Tokom dva dana bit će održano 80 sesija, a osim predstavnika međunarodnih organizacija i svjetskih lidera, prisustvovat će i predstavnici nevladinih organizacija i fondacija, kompanija, vjerskih grupa, stručnjaci i novinari iz cijelog svijeta.

Pariški mirovni forum, čiji je inicijator Macron, održava se od 2018. godine, sa ciljem da okupi sve aktere globalne uprave i zasnovan je na ideji međunarodne saradnje kao ključnog faktora za suočavanje s globalnim izazovima i osiguravanje trajnog mira.

"U svijetu kojim dominira rastuće rivalstvo između SAD i Kine, hitno je kao i uvijek pronaći zajednički jezik o upravljanju globalnim zajedničkim dobrima i globalnim javnim dobrima u domenima poput klimatskih promjena, svemira ili kritičnih minerala."

"Omogućavanje dijaloga, stvaranje koalicija orijentisanih na akciju i definisanje normi ili prednormi je naš način da pružimo efikasne odgovore na hitne izazove našeg vremena", navodi se na stranici Foruma.

Pogledajte video obraćanja člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića nakon sastanka sa predsjednikom Republike Francuske Emmanuelom Macronom

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije