Predstavnici EU u Predsjedništvu: Ubrzati dobijanje kandidatskog statusa

Anadolija
Predstavnici EU u Predsjedništvu: Ubrzati dobijanje kandidatskog statusa
Na poziv Predsjedništva BiH u Sarajevu je održan sastanak kojem su prisustvovali specijalni predstavnici i izaslanici Europske Unije, te ambasadori i predstavnici ambasada brojnih zemalja članica ove Unije.

Na ovom sastanku razgovarano je o trenutnom stanju u BiH i dosadašnjim rezultatima na europskom putu, kao i o aktivnostim ana provedbi reformske agende i Master plana procesa integriranja BiH u EU. Jedna od najvažnijih tema, svakako, bila je i priprema odgovora BiH na upitnik Europske komisije, u cilju dobijanja kandidatskog statusa za EU.

Istaknuto je da je potrebno nastaviti započete reforme i iskoristiti pozitivni zamah, kako bi naša zemlja u što skorijem roku dobila kandidatski status. Pohvaljen je dosadašnji rad bh. vlasti na uspostavljanju mehanizma koordinacije, ali i vlasti su pozvane da nastave vođenje aktivnosti u procesu europskih integrecija.

Razmijenjena su mišljenja o pitanjima vladavine prava, reformi javne uprave i reforme pravosuđa, a u cilju ubrzanog rada na članstvu u EU. Naglašena je potreba političkog dijaloga i saradnje svih nivoa vlasti. Razgovarano je i o sigurnosnim izazovima s kojima su suočavaju BiH i regija zapadnog Balkana, posebno u oblastima organiziranog kriminala i borbi protiv terorizma, te jačanje dijaloga i saradnje unutar regije.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su se na posvećenosti EU europskoj budućnosti BiH i izrazili očekivanje za većim prisustvom EU u BiH, a u kontekstu ubrzanijeg dobijanja statusa zemlje kandidata za članstvo u EU.

Sastanku su prisustvovali Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije, predstavnici EUFOR-a te ambasadori i predstavnici ambasada zemalja članica EU: Holandije, Slovačke, Velike Britanije, Bugarske, Austrije, Rumunije, Njemačke, Slovenije, Francuske, Češke, Švedske, Španije, Belgije, Mađarske, Poljske, Hrvatske, Grčke i Italije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije