Članovi Predsjedništva BiH primili delegaciju Sabora Hrvatske

Radiosarajevo.ba
Članovi Predsjedništva BiH primili delegaciju Sabora Hrvatske
Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primili su danas delegaciju Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora.

Na početku susreta istaknut je značaj razvoja dobrosusjedskih odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, uz uzajamno korisnu saradnju na svim poljima od zajedničkog interesa. Ocijenjeno je da su institucionalna saradnja i intenzitet posjeta na visokom nivou, a da je otvorena bilateralna pitanja potrebno rješavati kroz dijalog, u duhu prijateljstva i dobrosusjedstva.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku gospodin Kovač je istaknuo da će Republika Hrvatska nastaviti pružati podršku i pomoć Bosni i Hercegovini na putu euroatlantskih integracija, te izrazio nadu da će se nastaviti graditi iskreni, prijateljski i dobrosusjedski odnosi između dvije zemlje.

Naglašena je nužnost dinamizacije procesa eurointegracija Bosne i Hercegovine u skladu s novousvojenom Strategijom o kredibilnoj perspektivi proširenja prema Zapadnom Balkanu EU, ističući neophodnost poduzimanja narednih koraka ka provođenju neophodnih reformi i ispunjenju uvjeta za kandidatski status.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović su izrazili zadovoljstvo činjenicom da Bosna i Hercegovina ima prijatelja u EU poput Republike Hrvatske, koja iskreno zagovara napredak Bosne i Hercegovine u procesu pristupanja EU.

U ime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dr. Mladena Ivanića sastanku je prisustvovala savjetnica Marija Milić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije