Predsjedništvo BiH održalo sastanak sa šefom WHO-a za Evropu

2
Radiosarajevo.ba
Predsjedništvo BiH održalo sastanak sa šefom WHO-a za Evropu
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Sastanak članova Predsjedništva BiH sa delegacijom WHO

Članovi Predsjedništva BiH su razgovarali sa regionalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu dr. Klugeom o prioritetima buduće saradnje između BiH i SZO na regionalnom nivou, uključujući i Zapadni Balkan, epidemiološkoj situaciji uslijed korona-virusa i procesu vakcinacije bh. stanovništva.

Sastanku su prisustvovali i rezidentna koordinatorica UN-a u Bosni i Hercegovini ambasadorica Ingrid Macdonald i v.d. šefa Ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Bosnu i Hercegovinu dr. Fabio Scano.

Članovi Predsjedništva BiH su upoznali direkora Regionalnog ureda SZO za Evropu o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini izazvanoj COVID-19, te aktivnostima koje se sprovode kako bi se ublažile posljedice pandemije. Konstatovano je da su uloženi maksimalni napori kako bi se održao zdravstveni sistem i da je BiH u tome uspjela. Istaknuta je potreba da se nastavi sa modernizacijom zdravstvenog sektora putem digitalizacije i uvođenja tehnologija koje će dovesti do jačanja kapaciteta za borbu protiv bolesti.

Direktor Regionalnog ureda SZO za Evropu je upoznao članove Predsjedništva BiH sa prioritetima u radu koji se odnose na inovacije u zdravstvenom sistemu, finansiranje u zdravstvu, te predviđanja budućih prijetnji po zdravlje.

Govoreći o regionalnoj saradnji, izraženo je očekivanje da se usvoji Mapa puta za Zapadni Balkan na summitu u oktobru, koja će dovesti do sinergijske inicijative na Balkanu i poboljšati saradnju sa Evropskom unijom u prioritetnim oblastima.

Pozdravljena je inicijativa i posvećenost svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini u procesu borbe protiv pandemije i imunizaciji stanovništva. Proces imunizacije kasni zbog problema u isporuci vakcina u okviru COVAX programa, zbog čega postoji opravdano nezadovoljstvo.
Direktor Regionalnog ureda SZO dr. Kluge je izrazio očekivanje da će u skorom vremenskom roku doći do isporuke 100.000 vakcina putem COVAX mehanizma.

Prilikom susreta je još jednom iskazana zahvalnost i pružena podrška svim zdravstvenim radnicima koji su ključan faktor u borbi protiv pandemije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije