Članovi kolegija oba doma PSBiH početkom septembra s Schmidtom

5
Fena
Članovi kolegija oba doma PSBiH početkom septembra s Schmidtom
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt u Sarajevu

Sastanak članova kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom trebao bi biti održan početkom septembra - rečeno je Feni u Kabinetu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Zvizdića.

Predsjedavajući Doma naroda državnog parlamenta Bakir Izetbegović izjavio je u nedjelju da je sastanak članova kolegija oba doma PSBiH sa Schmidtom trebao biti održan sutra, ali kako je kazao, neki su na odmoru, neki se ne mogu odazvati, tako da je sastanak odgođen.

Novi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, 1. augusta je zvanično preuzeo mandat.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za sprovođenje mira (PIC) službeno su 27. maja imenovali Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH. Ruska Federacija se nije složila sa tom odlukom.

Funkcija visokog predstavnika sa statusom diplomatske misije u Bosni i Hercegovini je uspostavljena u skladu s Opštim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini, (Dejtonski mirovni sporazum), dogovorenim 21. novembra 1995. u vojnoj bazi u američkom Dejtonu.

OHR ima ovlaštenja za "konačnu interpretaciju" Sporazuma o civilnom sprovođenju mirovnog rješenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije