Pogledajte verbalni sukob ispred Tužilaštva BiH

5
Radiosarajevo.ba
Pogledajte verbalni sukob ispred Tužilaštva BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Članovi boračkih organizacija i porodice žrtava RS protestuju pred Sudom BiH

Članovi porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila RS stigli su ispred Suda BiH, ali im policija i redari ne dozvoljavaju da uđu u krug ove pravosudne institucije.

Oni nose transparente na kojima piše "Konstitutivni jesmo, ravnopravni nismo - ima li ovo kaznu", a neki od njih i slike svojih poginulih ili nestalih članova porodice.

Članovi ovih porodica su poručili da su se danas okupili da bi iskazali nezadovoljstvo radom pravosudnih institucija BiH u procesuiranju ratnih zločina počinjenih nad Srbima, ističući kao primjer prvostepenu presudu Sakibu Mahmuljinu.

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Protest pred pravosudnim institucijama BiH zakazan je sa namjerom da ukažu "na različite aršine prema kojima se sudi u tim pravosudnim institucijama", piše BHRT.

Protest organizuje Republička organizacija porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, zajedno sa ostalim organizacijama proisteklim iz proteklog rata.

Na protestima je došlo i do verbalnog sukoba kada je Srebreničanin Adel Šabanović, koji je preživio masakr u Zaklopači, poručio okupljenima da nemaju pravo na proteste jer negiraju državu BiH.

Podsjetimo, Mahmuljinu, nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Arbije BiH poništena je prvostepena presuda. 

On je ranije osuđen na 10 godina zatvora, jer nije spriječio, kako su istaknuli iz Tužilaštva BiH, ubistva i nečovječna postupanja pripadnika odreda El-Mudžahidin, na području Vozuće i Zavidović, piše BIRN.

Tužilaštvo se žalilo na visinu izrečene kazne za ubistva zarobljenih pripadnika Vojske RS (VRS), te nečovječno postupanje prema zarobljenicima, civilima i ranjenicima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije