Haris Hrle / Članak iz Foreign Affairsa manje šteti BiH, a više EU i NATO-u

23. 12. 2016. u 11:03:00 Fena

Shares: 0

Članak koji je Timothy Less objavio u časopisu Foreign Affairs, u kojem se zagovara prekrajanje granica na prostoru jugoistočne Evrope je provokacija protiv Evropske unije i zbunjuje države iz regije.

Kazao je ovo za Fenu ambasador BiH u Sjedinjenim Američkim Državama Haris Hrle.

"Less is more, rekli bi Englezi, što je igra riječima - autor članka je Less, a engleska fraza znači: 'Manje je više'. Članak koji je objavio Less manje šteti Bosni i Hercegovini, a mnogo više Bruxellesu. U osnovi, to je provokacija protiv EU koja otežava položaj Bruxellesa i zbunjuje države u jugoistočnoj Evropi. Osim toga, iznesene ideje su protivne suštini NATO-a. Izneseno nije stav odlazeće niti dolazeće američke administracije. Mislim da su se u čudu našli i naši susjedi", rekao je Hrle.

Ambasador smatra da je tekst ovog nepoznatog diplomate osmišljen u pokušaju usporavanja balkanskih zemalja na putu prema EU.

"I usporavanja i osporavanja! Svoje opredjeljenje prema suverenitetu i integritetu Bosne i Hercegovine ovim povodom već su izrekle vlade SAD-a i Velike Britanije putem svojih ambasada u Sarajevu te mislim da je to sasvim dovoljno. Zapravo, prijedlog o stvaranju 'tri velike balkanske države' prvi put je iznesen krajem 1993. godine i efikasno je odbačen. Ukratko, to je srednjovjekovni tribalni i već viđeni poziv, koji ipak nanosi štetu - rastjeruje investicije i u Bosni i u Hrvatskoj i u Srbiji", izjavio je ambasador Hrle.

Ambasador BiH u Washingtonu prokomentirao je i objavu da je novoizabrani američki predsjednik Donald Trump pozvao predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na svoju inauguraciju 20. januara 2017. Hrle je, pak, potvrdio da novoizabrani predsjednik SAD-a nije nikog iz BiH pozvao na inauguraciju.

"U skladu s tradicijom, inauguraciji će 20. januara prisustvovati šefovi diplomatskih misija u Washingtonu, dakle akreditirani ambasadori, i oni će predstavljati šefove država i vlada svojih zemalja. Strane delegacije i državni zvaničnici neće biti pozivani. Međutim, inauguraciji će prethoditi deseci balova, molitvenih ručaka i doručaka koji se organiziraju uglavnom u hotelima i osmišljeni su kao lobistički, korporacijski, kulturni i strukovni događaji koji se plaćaju. To su svakako svečarske menifestacije, ali ne i službene, te se vjerovatno radi o takvoj vrsti poziva", rekao je Hrle.

Ambasador BiH u SAD-u je istaknuo da zvanični poziv za prisustvovanje ceremoniji inauguracije može upućivati samo Kongresni komitet za inauguralnu ceremoniju i ti pozivi su već uručeni šefovima misija, pa tako i ambasadoru BiH u SAD-u.

Tagovi: BiH Hrvatska

NEMA KOMENTARA