Civilna zaštita KS uputila ozbiljno upozorenje: Evo kako se zaštititi od olujnog vjetra

3
Radiosarajevo.ba
Civilna zaštita KS uputila ozbiljno upozorenje: Evo kako se zaštititi od olujnog vjetra
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Olujni vjetar / Ilustracija

S obzirom da je Federalni hidrometeorološki zavod izdao narandžasto upozorenje za jake udare vjetra južnog smjera i da se očekuju udari vjetra brzine od 40 do 60 km/h, a na visoravnima i planinama od 60 do 80 km/h u vremenskom intervalu od petka, 23. februara, od šest sati do subote (10 sati) na području cijele Bosne i Hrecegovine.

Saopštenje Civilne zaštite KS prenosimo u cijelosti:

"Upozoravamo sva pravna i fizička lica da preventivno radi zaštite zdravlja i života ljudi, te materijalnih i kulturnih dobara, odmah u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama, koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća , preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od jakog i olujnog vjetra (pripreme adekvatne snage i materijalno-tehnička sredstava za brzi odgovor na najavljene jake i olujne udare vjetra).

FBiH najavljuje ambiciozni program javnih investicija vrijedan više od 19 milijardi KM

FBiH najavljuje ambiciozni program javnih investicija vrijedan više od 19 milijardi KM

Na taj način će stvoriti pretpostavke za efikasniji i brže reagovanja svih subjekata sistema zaštite i spašavanja u sveobuhvatnom odgovoru na potencijalne izazove i prijetnje od jakih udara vjetra te izbjeći velike materijalne šteta, kao i moguće povrede i ljudske žrtve.

Posebno apelujemo na pravna lica koje izvode radove na građevinskim objektima da ne ostavljaju predmete koji bi uslijed jakog vjetra mogle pasti sa krovova objekata, građevinskih skela i sl. i time ugroziti sigurnost prolaznika.

Važne upute za građane Bosne i Hercecgovine i regiona: Šta raditi u slučaju zemljotresa

Važne upute za građane Bosne i Hercecgovine i regiona: Šta raditi u slučaju zemljotresa

Također, apelujemo na sugrađane da na svojim balkonima i drugeim otvoreni prostorima ne ostavljaju predmete koji bi mogli usljed vjetra ugroziti sigurnost prolaznika, da ne parkiraju svoja vozila u blizini velikih stabala, te da izbjegavaju izlete i boravak u prirodi u periodu trajanja narandžastog upozorenja.

Posebno apelujemo na općinske službe civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo da odmah stave svoje organizovane snage zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti, kako bi iste bile spremne kao snage prvog dogovora, da u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama po planovima zaštite i spašavanja reaguju na potencijalno moguće jake i olujne udare vjetra na području svojih općina.

Napominjemo navedene subjekte, da su dužni odmah čim primijete ili saznaju za neku opasnost ili pojavu koja može dovesti do nastanka prirodne i druge nesreće, sve podatke o istoj dostaviti Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite na tel. broj 121, koji radi neprekidno 24 sata svaki dan".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije