Civilna zaštita istražuje prijavu o NUS-u na Bentbaši i o aviobombi u Glavatičevu

Anadolija
Civilna zaštita istražuje prijavu o NUS-u na Bentbaši i o aviobombi u Glavatičevu
Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite narednih dana vršit će izviđanje na Bentbaši gdje je prema tvrdnjama ribara uočena naprava koja liči na neeksplodirano ubojno sredstvo (NUS), potvrdio je Fahrudin Solak, direktor FUCZ-a.

"U sljedeću subotu ćemo obezbjeđivati skokove u vodu na Bentbaši. Tu smo dobili prijavu da je jedan NUS uočen u blizini gdje će se održavati manifestacija. Uraditi ćemo sve pripremne radnje kako bi se obezbijedila maksimalna sigurnost", naveo je Solak.

On ističe kako se svaka prijava kao ova, koju je prijavio ribar na Bentbaši, shvata ozbiljno i provjerava na terenu.

Također, će raditi na terenu u Bjelimićima, odnosno Glavatičevu, gdje su dobili dojavu o uočenoj aviobombi.

"Mi kontinuirano radimo takve poslove. Dobili smo na desetine prijava za postojanje raznoraznih minskoeksplozivnih sredstava zaostalih iz rata", naveo je Solak.

Ističe, kako pripadnicima Civilne zaštite FBiH u narednom periodu predstoji mnoštvo obaveza, poput pripreme akcije na rijeci Drini koja će trajati od 28. augusta do 10. septembra.

Tamo će se raditi pregled kupališta i svih površina koje se koriste uz rijeku Drinu, od Ustikoline do niže Goražda, odnosno početka Drinskog jezera.

"Dobili smo dosta prijava, a u proteklom periodu na tom prostoru smo uklonili dosta minskoeksplozivnih sredstava. Tu ćemo posao raditi sa kolegama iz češke specijalne policije, njihovim roniocima s kojima smo nedavno radili uklanjanje velike aviobombe u Bosanskom Brodu, prošle u Brčkom, a pretprošle smo radili cijelu Savu. Akcija na Drini je još jedan projekat koji se dugi niz godina odvija, gdje sa njima radimo na smanjenju opasnosti na vodenim površinama", naglasio je Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije