Očito je CIK dirnuo u „osinje“ kriminalno - političko gnijezdo

3
Radiosarajevo.ba
Očito je CIK dirnuo u „osinje“ kriminalno - političko gnijezdo
FOTO: Arhiv / Demokratska fronta

Odluka Agencije za zaštitu ličnih podataka da se Centralnoj izbornoj komisiji zabrani objava spiska birača registrovanih za glasanje putem pošte, te da te podatke odmah ukloni sa svoje službene stranice – iznenađujuća je i ničim opravdana, poručili su iu Demokratske fronte. 

"Svjedoci smo da je ovih dana cjelokupna građanska javnost u BiH sa velikim odobravanjem pozdravila ovaj potez CIK-a koji su svi dobronamjerni shvatili kao odlučan pokušaj uklanjanja ove vrste izbornog inžinjeringa. Očito da je CIK ovim potezom dirnuo u „osinje“ kriminalno-političko gnijezdo te zato ovu odluku Agencije za zaštitu ličnih podataka smatramo političkom, a nije teško pretpostaviti iz kojih opcija je inicirana", navode iz DF-a. 

Jednostavno, kako dalje dodaju, u redovima onih koji našim sudbinama vladaju decenijama, nastala je panika, pogotovo kada su neke od ovih aktivnosti počele epilog dobijati na sudovima i tužilaštvima.

Demokratska fronta se nada da će CiK istrajati u svom naumu, da predstojeći lokalni izbori budu transparentni i obavljeni po svim pravilima demokratskog svijeta.

Podsjetimo, Centralna izborna komisija BiH danas je zaprimila rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH kojim je Komisiji zabranjeno da na svojoj web stranici www.izbori.ba objavlјuje lične podatke birača upisanih u Izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje van BiH, te naloženo uklanjanje nevedenih podataka sa internet stranice.

Iz CIK-a navode da nisu objavili lične podatke birača upisanih u Izvod iz CBS-a za glasanje van BiH, već je objavljen Izvod iz CBS-a za glasanje van BiH i to sa cilјem osiguranja tačnosti, ažurnosti i ukupnog integriteta Centralnog biračkog spiska.

Ističu da su u skladu sa Izbornim zakonom BiH Centralni birački spisak i izvodi iz Centralnog biračkog spiska javni, a pravo uvida u CBS se ostvaruje u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Također, napominju da je od 18. jula do 17. augusta 2020. sa cilјem osiguranja tačnosti Centralnog biračkog spiska vršeno izlaganje privremenih biračkih spiskova za glasanje u Bosni i Hercegovini, i iste su općinske/gradske izborne komisije u skladu sa Pravilnikom o upotrebi i izradi izvoda iz Centralnog biračkog spiska izlagale na internet stranicama i oglasnim pločama općine/grada, te na druge pogodne načine. I tada izloženi i objavlјeni privremeni birački spiskovi nisu sadržavali ništa manje podataka o biraču.

Nadalje, naglašavaju da je primarni alat za postizanje tačnosti Centralnog biračkog spiska omogućavanje javnosti da ostvari uvid u Centralni biračkog spiska i izvode iz CBS-a, što je propisano i Izbornim zakonom BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije