CIK BiH: Poništavaju se izbori u Srebrenici i Doboju, novo glasanje u Travniku

1
Radiosarajevo.ba
CIK BiH: Poništavaju se izbori u Srebrenici i Doboju, novo glasanje u Travniku
Foto: Printscreen / Sa sjednice

U Srebrenici i Doboju poništeni su izbori, a u Travniku će biti održani prijevremeni. Odluka je to Centralne izborne komisije BiH. 

Ovi prijedlozi podržani su na današnjoj sjednici sa šest glasova za i jednim protiv. 

Ovakva odluka uslijedila je nakon što su članovi sagledali navode o izbornim malverzacijama u Srebrenici i Doboju. U Travniku, podsjetimo, najviše glasova dobio je kandidat SDA Mirsad Peco, koji je preminuo na dan izbora. 

Podršku ovim prijedlozima dala su po tri člana CIK-a koja su bila na sjednici - Željko Bakalar, Irena Hadžiabdić i Vanja Bjelica-Prutina, dok su se ostali izjašnjavali korespodentno, odnosno telefonskim uključivanjima. Tom prilikom Suad Arnautović, Ahmed Šantić, Jovan Kalaba podržali su prijedloge, jedino je Vlado Rogić bio protiv.

Portal Radiosarajevo.ba saznaje da političke stranke imaju pravo žalbe.

"Političke stranke imaju prave žalbe u roku od dva dana. Nakon toga Sud BiH treba u roku tri dana da donese odluku, pa će tek onda ove odluke u vezi ponavljanja izbora u Srebrenici i Doboju, te prijevremenih izbora u Travniku biti pravosnažne", pojasnili su za Radiosarajevo.ba iz CIK-a BiH.

Zanimao nas je i slučaj prijevremenih izbora u Ustikolini, nakon smrti novoizabranog načelnika Eseda Radeljaša. 

U ovoj općini će, najvjerovatnije, biti održani prijevremeni izbori, a o svim aktivnostima CiK BiH, javnost će informisati u narednom periodu.

"Danas o tome nismo na sjednici raspravljali, jer nam još nije dostavljen Izvod iz matične knjige umrlih. Nama nije relevatna informacija iz medija da je Radeljaš preminuo, da bismo na sjednici raspravljali o prijevremenim izborima u općini Ustikolina", dodali su iz CIK-a BiH za naš portal. 

Tokom rasprave na današnjoj sjednici članica CIK-a Vanja Bjelica - Prutina kazala je da su o prijedlogu za Srebrenicu trebali raspravljati još ranije, jer je manji broj biračkih mjesta nego u Doboju, ali da joj je drago da o tome danas konačno raspravljaju.  

Ipak kazala je da će podržati prijedlog ali i da je zbog ovoga slučaja izložena najžešćim pritiscima. Neki su, kako je navela, bili na granici krivičnog djela govora mrženje.  Naglasila je da se napadi mogu nastaviti još žešće, ali da će raditi po zakonu. 

Irena Hadžiabdić kazala je da je izborni dan u Srebrenici za nju protekao mirno, a da su tek dan nakon izbora počeli dobijati prigovore.

"Ni u zapisnicima nije bilo značajnijih primjedbi", kazala je.

Međutim, kako je objasnila, iz prigovora su se mogle vidjeti sumnje vezano za lične dokumente, pa im je bila potrebna pomoć grafologa. Kako je rekla, na taj način su potvrđene manipulacije, poput istog istog potpisa za više lica.

Kazala je da je žalosti što su, prilikom postupka, odnosno utvrđivanja činjenica, dobili istovjetne izjave, sa istom rečenicom: "Vratile smo jednu osobu zbog isteka lične karte", što je, prema riječima Hadžiabdić, nevjerodostojno. 

Tokom rasprave o odluci za Doboju, Hadžiabdić je kazala da su izbori u tom gradu problematični više aspekata, posebno zbog netransparentnosti procesa, što baca sumnji na sve što se događalo tokom izbornog dana. 

Kako je kazala, protok birača je potpuno nerealan, jer je odaziv bio takav da navodi na zaključak da glasači obavi cijeli proces za 50 sekundi, od registracije, dezinfekcije, samog procesa glasanja..., što je nemoguće

Željko Bakalar,predsjednik CIK-a BiH dotakao se pritisaka o kojima je govorila Putina- Bjelica, te je također naglasio da rade po zakonu. 

"Mi polako postajemo kolekcionari kaznenih prijava", konstatirao je.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije