CIK o Srebrenici i Doboju: Nepravilnosti je bilo, treba utvrditi odgovornost

0
Radiosarajevo.ba
CIK o Srebrenici i Doboju: Nepravilnosti je bilo, treba utvrditi odgovornost
PrtScr / Sjednica CIK-a

Na 93. redovnoj sjednici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine danas je donesena odluka o pokretanju postupka utvrđivanja zakonitosti rada lokalne izborne administracije i pojedinačne odgovornosti, zbog nepravilnosti koje su evidentirane u toku dosadašnje istrage, koju je pokrenuo CIK.

Zaključak usvojen je sa šest glasova za i jednim protiv.

Istu odluku usvojili su i u vezi izbora koji su održani u Doboju. Kao i u slučaju Srebrenice, svi članovi CIK-a su bili za ovakav zaključak, osim Vlade Rogića, koji je kazao kako se nisu stekli uvjeti za pokretanje ovakvih procesa, jer bi se time nepravedno optužili službenici lokalnih izbornih administracija koji su čestito obavljali svoj posao.

Članica CIK-a Irena Hadžiabdić iznijela je detalje sastanka sa vještakom grafološke struke, koji pobuđuju sumnju u nepravilnosti.

"Vještak grafološke struke je utvrdio, što nam je saopćio na jučerašnjem sastanku, da je bilo slučajeva glasanja za drugu osobu. Osim toga, sumnjiva je i velika izlaznost u ranim jutarnjim satima.

Prema dobijenim podacima, izlaznost je bila takva da je jednom biraču trebalo 50 sekundi da glasa. Pa i meni, koja poznajem procedure i koja kad pristupam glasanju već znam kome ću dati glas, treba barem dvije minute da obavim glasanje. Zbog toga ovolika izlaznost, ako ništa drugo, pobuđuje sumnju da je sve bilo regulatno i smatram da se trebaju utvrditi sve činjenice", kazala je Hadžiabdić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije