Sutra počinje izborna kampanja u BiH: CIK poslao poruku političarima

0
E. M.
Sutra počinje izborna kampanja u BiH: CIK poslao poruku političarima
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Press CiK-a

Na konferenciji za medije Centralne izborne komisije (CiK) Bosne i Hercegovine, član ove komisije Suad Arnautović na danasnjoj konferenciji promovirao je online kurs za najširi krug članova biračkih odbora, za posmatrače na izborima, medije i birače u BiH. Ovo je svojevrsna obuka za sve na birackim mjestima.

Ovaj kurs je besplatan i dostupan je na web stranici obuke.izbori.ba.

"Ovo je značajan korak zbog dostupnosti široj javnosti, ali značajan je i sa zdravstveno-epidemioloških preporuka na izborima u vrijeme pandemije", kazao je Arnautović.

Istakao je da je za ove lokalne izbore potrebno imenovati 52.000 članova biračkih odbora i njihovih zamjenika.

Predsjednik CiK-a Željko Bakalar najavio je da sutra počinje predizborna kampanja i traje do 14. novembra, osnosno do dana izborne šutnje.

Kako je naveo, na lokalnim izborima sudjeluju 543 politička subjekta.

Bakalar je kazao da se izbori organizuju za 64 opštinska vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, 56 skupština-općina u Republici Srpskoj, 120 načelnika općina, 14 gradskih vijeća u FBiH, sedam skupština gradova u RS, 22 gradonačelnika u BiH, i Skupštinu Brčko Distrikta. 

Zagarantovana su mjesta nacionalnim manjinama u 21 izbornoj jedinici, a dodijelit će im se 23 mandata. Također, u RS, prvi put u historiji, građani Istočnog Sarajeva će gradonačelnika birati neposredno.

"3.283.194 osobe su upisane u Centralni izborni popis u svim jedinicama u BiH", rekao je Bakalar.

Za predizbornu kampanju je naveo da je, prema Izbornom zakonu, to vrijeme kada političke stranke i kandidati predstavljaju svoj program. 

"Posebno napominjem da će se CIK držati pravila kojima je zabranjeno distribuiranje materijala na kojem se kandidati predstavljaju na uvredljiv način", dodao je.

Ova kampanja je posebna jer se po prvi put održava u vrijeme pandemije te ih molimo da se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera koje su trenutno na snazi", istakao je Bakalar.

Pozvao je sve političke subjekte i druge učesnike izbornog procesa da se uzdrže od izjava koje dižu tenzije i da na fer način koriste izbornu kampanju.

Napomenuo je da CIK ima pravo da kazni novčano svakog ko krši Izborni zakon u vrijeme kampanje, najviše s 10.000 KM, a može i da ukloni ime kandidata s liste ili poništi ovjeru političkog subjekta.

Govorio je i o finansiranju izborne kampanje. Maksimalni dozvoljeni iznos za finasiranje troškova je da se broj birača u svim jedinicima u kojima su politički subjekti prijavljeni na izborima pomnoži sa 30 pfeninga.

Komentarisao je i javno objavljivanje spiska birača izvan naše države, a za koji je državna Agencija za zaštitu ličnih podataka tražila od CIK-a da ga povuče. Također je podsjetio da je odbijena prijava više od 27.000 ljudi za glasanje izvan Bosne i Hercegovine.

CIK će dokaze o pokušajima izbornih prevara primati sve do potvrđivanja rezultata i prosljeđivati nadležnim tužilaštvima, istakao je danas predsjednik CiK-a.

Istakao je da je do sada jedino reagovalo Tužilaštvo Brčko distrikta na prijave o pokušaju izbornih prevara.

"Smatrali smo da je naša dužnost da uključimo javnost u raskrinkavanje zloupotreba. To je bila naša intencija i tako smo postupili. Znate kakvo smo dobili rješenje od državne Agencije i ponašali smo se kao legalisti", dodao je Bakalar.

Bakalar je dodaoda je prije dva dana dobio informaciju da je navodno po prijavama CIK-a formirano desetak predmeta u Tužilaštvu BiH. 

"Prvi put smo od Tužilaštva BiH saopćenjem za javnost saznali da oni sebe smatraju nenadležnim, iako je registracija birača iz inostranstva pitanje međunarodnog kriminala",  izjavio je Bakalar.

Podsjetimo, lokalni izbori u BiH bit će održani 15. novembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije