Skandalozan spot / CIK BiH razmatra poništavanje ovjere Ujedinjenoj Srpskoj

29. 09. 2020. u 19:40:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Centralna izborna komisija BiH razmatra mogućnost poništavanja ovjere političkog subjekta Ujedinjena Srpska Nenada Stevandića, a konačna odluka će biti donesena na nekoj od narednih sjednica Komisije, piše Istraga.ba.

Ukoliko, pak, ne bude dovoljno ruku za uklanjanje Stevandićeve stranke iz izbornog procesa na predstojećim lokalnim izborima, CIK će Ujedinjenu Srpsku kazniti maksimalnom novčanom kaznom u iznosu od 10.000 KM, te skidanjem sa liste svih kandidata koji su učestvovali u realizaciji nedavno objavljenog TV spota kojim se širi etnička, međuvjerska i međunacionalna mržnja u BiH.

Podsjetimo, kandidat Dušan Marković Dule, nosioc liste Ujedinjene Srpske za Gradsku skupštinu u Tesliću, je jedan od aktera skandaloznog spota koji je naišao na osude, kako domaće, tako i međunarodne javnosti. On u spotu glumi snagatora koji iz kafane izbacuje Bošnjake, Hrvate i Albance.

O sankcijama Ujedinjenoj Srpskoj danas je, prema informacijama, raspravljao i Kolegij CIK-a, a najmanje tri člana su za poništavanje ovjere Ujedinjene Srpske.

Portal Istraga.ba navodi da su članovi CIK-a Irena Hadžiabdić i Vlado Rogić protiv, dok preostalo dvoje članova još uvijek nije zauzelo konačni stav o poništavanju ovjere političkog subjekta.

“Centralna izborna komisija BiH, kada odlučuje po službenoj dužnosti ili kada odlučuje o prigovorima i žalbama, ima ovlaštenja da naredi izbornoj komisiji, Centru za birački spisak ili biračkom odboru da preduzmu mjere kojima se otklanjaju utvrđene nepravilnosti. Centralna izborna komisija BiH takođe ima ovlaštenja da izrekne sljedeće sankcije: novčanu kaznu koja ne prelazi iznos od 10.000 konvertibilnih maraka; uklanjanje imena kandidata sa kandidatske liste ako se utvrdi da je kandidat lično odgovoran za povredu; poništenje ovjere političke stranke, koalicije, liste nezavisnih kandidata ili nezavisnog kandidata i zabranu angažiranja određenog lica za rad na biračkom mjestu, u Centru za birački spisak, u općinskoj izbornoj komisiji ili drugoj izbornoj komisiji uspostavljenoj u skladu sa članom 2.21 ovog Zakona", navedeno je Izbornom zakonu BiH.

Kandidatima na izborima je, prema zakonu, zabranjeno “koristiti se jezikom koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, ili objavljivati ili upotrebljavati slike, simbole, audio i video zapise, SMS poruke, internet komunikacije ili druge materijale koji mogu tako djelovati”.

Kao najvjerovatnija opcija zbog spota razmatra se novčana sankcija u iznosu od 10.000 KM, te skidanje sa liste.

CIK je, prema informacijama, zatražio da se u narednim danima obave dodatne provjere cijelog slučaja, a za jednu od narednih sjednica Komisije će biti pripremljene tri različite odluke koje bi trebale biti stavljene na glasanje.

Prva – poništavanje ovjere političkom subjektu Ujedinjena Srpska i izricanje novčane sankcije u iznosu od 10.000 KM. Druga opcija je izricanje samo novčane sankcije, a treća izricanje novčane kazne od 10.000 KM plus skidanje sa lista Ujedinjene Srpske svih onih kandidata koji su bili uključeni u izradu spornog spota.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)