CIK BiH pokrenuo anonimnu online anketu o nevažećim glasačkim listićima

0
FENA
CIK BiH pokrenuo anonimnu online anketu o nevažećim glasačkim listićima
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Ilustracija (na slici nije prikazan događaj opisan u tekstu)

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine pokrenula je anonimnu online anketu o temi nevažećih glasačkih listića koja traje 30 dana.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je 21. marta ove godine objavila publikaciju "Analiza nevažećih glasačkih listića – Opći izbori 2022. godine". Ovo specijalno izdanje CIK BiH je fokusirao na nevažeće glasačke listiće i prezentirala ga javnosti u okviru edicije "Izborno pravo u praksi - Opći izbori 2022. godine".

U vezi s navedenom publikacijom, CIK BiH provodi anonimnu online anketu o temi nevažećih glasačkih listića kako bi se prikupilo više informacija i stekao uvid u moguće razloge glasanja praznim glasačkim listićem ili namjernim poništavanjem glasačkog listića.

Radončić: 'Bakir Izetbegović brani Novalića zbog Sebije'

Radončić: 'Bakir Izetbegović brani Novalića zbog Sebije'

"Na izborima gdje se koriste papirni glasački listići teško je odrediti razlog zbog kojeg je birač učinio glasački listić nevažećim bilo da je ostavio neoznačen (prazan) glasački listić ili ga učinio na drugi način nevažećim. Neki od razloga mogu biti iskazivanje nezadovoljstva dostupnim opcijama, neinformiranost, nedovoljna upućenost u način glasanja i pretvaranje važećih u nevažeće glasačke listiće i slično", navode iz CIK-a.

Anonimna online anketa dostupna je na linku:

-Anketa na bosanskom jeziku
-Anketa na hrvatskom jeziku
-Anketa na srpskom jeziku 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije