CIK BiH dao konačne rezultate: Koga ćemo gledati u skupštinskim klupama Sarajeva naredne 4 godine

3
I.S.
CIK BiH dao konačne rezultate: Koga ćemo gledati u skupštinskim klupama Sarajeva naredne 4 godine
Foto: Facebook / Gavrankapetanović Smailbegović/ Zuhrić/ Kristić

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je zvanično potvrdila rezultate Općih izbora koji su u našoj zemlji održani 2. oktobra. Prema ovim rezultatima, prilično je jasna situacija u Kantonu Sarajevo, samo je pitanje da li će neki od kandidata prihvatiti ili odbiti svoje mjesto u skupštinskim klupama.

Stranka demokratske akcije (SDA) te Narod i pravda (NiP) osvojili su po sedam mandata u ovom kantonu.

Tako je SDA dobila 18,26 posto glasova, a NiP 18,23 posto.

Pitali smo ministricu Softić Kadenić: Na koga će se odnositi zakon o "duplim funkcijama" u KS?

Pitali smo ministricu Softić Kadenić: Na koga će se odnositi zakon o "duplim funkcijama" u KS?

Ispred SDA - mandat su osvojili Sebija Izetbegović, Haris Zahiragić, Mahir Dević, Faruk Kapidžić, te Smiljana Viteškić, Faruk Selmanović i Adi Kalem.

Mjesto u Skupštini KS ispred NiP-a osigurali su Arijana Memić, Elvedin Okerić, Aljoša Čampara, Kemal Dizdarević, Danijela Kristić, kao i Elvis Vreto i Rusmir Pobrić.

SDP BiH je dobio šest mandata u ovom kantonu (15,75 posto), tačnije, povjerenje glasača su dobili Benjamina Karić, Irfan Čengić, Adnan Šteta, Davor Čičić, Jelena Pekić i Igor Stojanović.

Stranka za BiH zauzela je četvrto mjesto u KS, a njen kandidat Semir Efendić dobio je ubjedljivo najveći broj glasova od svih kandidata, a mandat su osigurali i Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović, Muamer Bandić, Admela Hodžić i Jasmin Šaljić.

Pet mandata osvojila je Naša stranka, a njeni predstavnici s najviše osvojenih glasova su Edin Forto, Vildana Bešlija, Nihad Uk, Vibor Handžić i Miomirka Melank te bismo ih trebali gledati u skupštinskim klupama.

Albin Zuhrić, Marijela Hašimbegović, te Ilijaz Pilav i Vedrana Vujović su dobili povjerenje građana Sarajeva ispred DF/GS koalicije, dok je Damir Marjanović osvojio jedan mandat kao predstavnik stranke Za nove generacije.

Ostale stranke nisu prešle izborni prag te tako nisu dobile povjerenje dovoljnog broja glasača.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije