Pitali smo ministricu Softić Kadenić: Na koga će se odnositi zakon o "duplim funkcijama" u KS?

1
I.S.
Pitali smo ministricu Softić Kadenić: Na koga će se odnositi zakon o "duplim funkcijama" u KS?
Facebook/ Radiosarajevo.ba/ Privatni arhiv / Karić/ Efendić/ Izetbegović

Dug je spisak kandidata na ovogodišnjim izborima s potencijalnim duplim funkcijama - a koji su u isto vrijeme osvojili i mandat, posebno kada govorimo o Skupštini Kantona Sarajevo.

Među njima je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, koja je ispred SDP-a BiH dobila povjerenje 11.917 glasača, te je zauzela prvo mjesto u svojoj stranci na ovom nivou vlasti.

Tu je i direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović koja je, kao kandidatkinja SDA, osvojila 14.724 glasova, te je također na prvom mjestu u svojoj stranci.

Vijećnica slavi svoj 128. rođendan: Pogledajte zadivljujuće detalje na sarajevskoj ljepotici

Vijećnica slavi svoj 128. rođendan: Pogledajte zadivljujuće detalje na sarajevskoj ljepotici

Benjamina Karić odgovorila na pitanje da li ostaje gradonačelnica Sarajeva ili ulazi u Skupštinu KS

Benjamina Karić odgovorila na pitanje da li ostaje gradonačelnica Sarajeva ili ulazi u Skupštinu KS

Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad dobio je ubjedljivo najveći broj glasova u KS, čak 21.503, a upravo njegovo ime se najčešće spominje kao budućeg premijera.

A, među onima koji se spominju za premijera KS je i Nermin Muzur, inače načelnik Općine Ilidža (NiP).

S obzirom na nova-stara imena i njihove funkcije u Skupštini KS, nije čudo da se javnost zapitala koji je proces ukoliko neko obnaša duplu funkciju.

Semir Efendić odgovorio na Komšićeve tvrdnje o Amerikancima

Semir Efendić odgovorio na Komšićeve tvrdnje o Amerikancima

Ne zaboravimo da je od 1. januara 2023. godine na snazi i Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije KS - koji istovremeno zabranjuje više funkcija istovremeno.

Pitali smo ministricu pravde i uprave KS Darju Softić Kadenić na koji način i od kada će se primijenjivati ovaj zakon, te na koje funkcije će se odnositi.

"Primjena Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije je odgođena do 1. januara 2023. kako bi se sva lica na koja će se ubuduće odnositi ovaj Zakon, kao i oni organi i institucije koji su dužni da ga provode upoznali sa njegovim sadržajem i blagovremeno pripremili na njegovu primjenu, te kako bi imali vremena da usvoje pravilnike i druge podzakonske akte na čije usvajanje ih je ovaj Zakon obavezao", rekla je Softić Kadenić.

Nermin Muzur odgovorio na pitanje da li bi prihvatio poziciju premijera KS

Nermin Muzur odgovorio na pitanje da li bi prihvatio poziciju premijera KS

Kako je pojasnila, Zakon će se od 1. januara primjenjivati na sve osobe koje na taj dan pa nadalje budu potpadale pod zakonsku definiciju nosioca javne funkcije, neovisno o tome kada su na tu funkciju izabrani odnosno imenovani.

A, na pitanje na koga konkretno će se odnositi zakon, tačnije da li samo na zastupnike koji su i dio javnih ustanova ili i na gradonačelnike i načelnike, ministrica Softić Kadenić odgovara:

"Zakon se primjenjuje na zastupnike u Skupštini Kantona Sarajevo, vijećnike u Gradskom i općinskim vijećima, na premijera i ostale članove vlade Kantona Sarajevo, gradonačelnika i općinske načelnike općina na području Kantona Sarajevo.

Darja Softić-Kadenić
Foto: Vlada KS: Darja Softić-Kadenić

Nadalje, Zakon se odnosi i na direktore javnih preduzeća, javnih ustanova, agencija, fondova, zavoda, njihove pomoćnike, zamjenike, kao i vršioce dužnosti, te na sva druga izabrana ili imenovana lica i lica na je na čiji je izbor/imenovanje data saglasnost od strane skupštine, gradskog ili općinskog vijeća, vlade KS, gradonačelnika ili općinskih načelnika".

Dakle, ako se do 1. januara naredne godine ne formira nova vlast u KS, ovaj zakon će se primjenjivati na sve trenutne nosioce javnih funkcija, a nakon formiranja (kada god da se to desi) - od tog dana pa nadalje na sve novoizabrane i novoimenovane nosioce javnih funkcija sve dok je Zakon na snazi.

"Pod pojam nosilaca javnih funkcija potpadaju i nosioci javnih funkcija na nivou jedinica lokalne samouprave, tj. grada i općina na području Kantona Sarajevo, tako da su njime obuhvaćeni i općinski načelnici i gradonačelnik. Ukoliko neko od ovih lica preuzme neki mandat u Kantonu Sarajevo – npr. postane zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo ili član vlade Kantona Sarajevo, ta osoba neće moći nastaviti obavljati funkciju gradonačelnika ili općinskog načelnika, što bi značilo prijevremene lokalne izbore", podcrtala je Softić Kadenić.

Napominje da ovo nije novina - već je "ova vrsta nespojivosti funkcija" regulisana od ranije Izbornim zakonom BiH.

"Ovim Zakonom se dodatno širi krug nosilaca javnih funkcija koji mogu biti u sukobu interesa i uvode se dodatna ograničenja koja se protežu mimo funkcija u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, i na upravljačke strukture u preduzećima, ustanovama i sl.", zaključila je Softić Kadenić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije