CIK BiH će uputiti krivične prijave za zloupotrebu podataka

K. S.
CIK BiH će uputiti krivične prijave za zloupotrebu podataka

Sve učestaliji slučajevi zloupotrebe ličnih podataka i lažnih prijava birača na drugim mjestima prisilili su Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine (CIK BiH) da uputi prijave Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Zabilježene zloupotrebe ličnih podataka građana u svrhu glasanja

Kako je za Radiosarajevo.ba potvrđeno, CIK BiH će sutra podnijeti prijave Tužilaštvu BiH kako bi slučaj zloupotrebe podataka bio istražen.

Želio provjeriti da li je na biračkom spisku, otkrio da je prijavljen u Austriji

Glasnogovornica CIK-a Maksida Pirić potvrdila je za Radiosarajevo.ba da je CIK uputio Tužilaštvu BiH prijave sa pratećom dokumentacijom.

“CIK BiH će kontinuirano prijavljivati neregularnosti u izbornom procesu”, napomenula je naša sagovornica.

Iz Centralne izborne komisije BiH jučer je saopćeno da je CIK 13. avgusta ove godine donio odluku kojom je odbijen upis u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za 9.136 birača jer nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi (nedostaje dokaz o identitetu, nedostaje dokaz o državljanstvu, nedostaje dokaz o prebivalištu, nečitka prijava i drugo) ili veći broj prijava (sedam i više) sadrži identičnu adresu u inostranstvu.

CIK poziva birače da provjere status svoje registracije na web stranici Centralne izborne komisije BiH pod linkom “Da li ste registrirani”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije