CIK: 49 političkih stranaka nije podnijelo godišnji finansijski izvještaj, uputit će im urgenciju

1
Radiosarajevo.ba
CIK: 49 političkih stranaka nije podnijelo godišnji finansijski izvještaj, uputit će im urgenciju
Foto: Fena / CIK BiH

Godišnji finansijski izvještaj za 2023. godinu nije podnijelo 49 političkih stranaka što čini 26,2 posto od ukupnog broja, saopćila je Centralna izborna komisija BIH.

Zakonom o finansiranju političkih stranaka propisano je da su političke stranke dužne voditi evidenciju osvojim prihodima i rashodima, te Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine podnijeti financijski izvještaj za svaku kalendarsku godinu (računovodstvenu godinu). Finansijski izvještaj se podnosi do 31. marta naredne godine.

U vezi sa navedenim Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je uputila akt svim političkim strankama, kojim ih je upozorila na zakonsku obavezu podnošenja godišnjeg finansijskog izvještaja za 2023. godinu čini 31. marta 2024. godine.

U Sarajevo stigle prve trešnje, evo koliko je novca potrebno za kilogram

U Sarajevo stigle prve trešnje, evo koliko je novca potrebno za kilogram

Godišnji finansijski izvještaj za 2023. godinu podnijelo je 138 političkih stranaka, što čini 73,80% od ukupno 187 političkih stranaka sa evidencije Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Političkim strankama koje nisu podnijele godišnji finansijski izvještaj za 2023. godinu, Centralna izborna komisija BiH će uputiti urgenciju za dostavljanje istih, čime im se u skladu sa odredbom iz člana 14. stav (3) Zakona o finansiranju političkih stranka daje mogućnost da prije izricanja kazne ili preduzimanja administrativne mjere, dobrovoljno postupe i podnesu finansijske izvještaje.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine godišnje financijske izvještaje političkih stranaka za 2023. godinu, sa podacima o izvorima financiranja, objavit će na svojoj web stranici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije