Cijene parkinga u bh. gradu dvostruko skuplje u odnosu na evropske metropole

1
Radiosarajevo.ba
Cijene parkinga u bh. gradu dvostruko skuplje u odnosu na evropske metropole
Foto: BHRT/ Screenshot / Parking mjesta u Mostaru uskoro skuplja

Od prvog oktobra u Mostaru treba krenuti naplata parkinga. Cijene će biti gotovo dvostruko skuplje u odnosu na brojne evropske metropole.

Parking mjesta iscrtana su proteklih mjeseci, a svi prethodno postavljeni aparati za naplatu su u funkciji.

Darko Knezović, v. d. direktora Mostar parkinga pojasnio je za BHRT da bi se uskoro trebale smanjiti cijene za stanare.

"Plan je u drugoj fazi da se cijene za stanare znatno smanje, ali da one ne vrijede na ulici nego samo na izvanuličnom parkingu tako da bi zaštitili građane i njihova naselja od najezde ovih koji bježe sa ulice gdje se naplaćuje parking", rekao je Knezović.

Da je vrijeme da se uvede red u ovu oblast smatraju u Udruženju za unapređenje kvalitete života Futura. Ipak, mišljenja su da je uprava trebala ponuditi više informacija građanima.

"Primjećujemo lošu komunikaciju od strane preduzeća, da nisu objasnili građanima šta su to povlaštene karte, ko ih sve treba imat, kakve sve beneficije iz toga proizilaze, jednostavno to nije dobro odrađeno i izazvalo je određene revolte kod građana", naveli su iz ovog udruženja.

Jedna od Mostarki je rekla:

"Odlučili su od 1. oktobra, to sam čitala.. vjerovatno im fali u budžetu".

Godišnja karta za stanare u prvoj zoni u Mostaru iznosi 250 maraka.

Primjerice, isto toliko plaćaju i Zagrepčani dok je u Ljubljani taj iznos manji i cijena je 100 eura. U Novom Sadu godišnje je za parking potrebno izdvojiti samo 26 maraka. Tako su parkinzi u ovom gradu cijenovno isti kao u Evropi i čak 20 maraka skuplji nego u Beču. Prema odluci Gradskog vijeća, naplata će biti podijeljena na tri gradske zone.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije