Cijene mlijeka na policama 'idu u nebo', a otkupne i dalje mizerne: "Šta i kako dalje?"

6
Radiosarajevo.ba
Cijene mlijeka na policama 'idu u nebo', a otkupne i dalje mizerne: "Šta i kako dalje?"
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Stižu najave o novom poskupljenju mlijeka u našoj zemlji. Ipak, mljekari su već dugo nezadovoljni jer povećanje cijena na tržištu ne prati povećanje cijena otkupa mlijeka po litru. Kada se tome dodaju i niski poticaji te svakodnevna poskupljena repromaterijala, mljekare stavlja u dilemu da li se uopšte isplati baviti ovom proizvodnjom.

Na sastanku mljekara iz Srednjobosanskog kantona vidna zabrinutost: šta i kako dalje. Već sada proizvodnja mlijeka manja za oko 30 posto. Traže povećanje poticaja na kantonalnom nivou, jer im je to, kako kažu, trenutno jedina zarada u lancu proizvodnje. Ističu da za proizvodnju litra mlijeka potroše sad trenutno isto ili više nego što dobiju od otkupljivača, piše BHRT.

"Moja cijena je među jačim u kantonu, mene litar mlijeka sa svim sad trenutnim, priprema hrane koja košta, silaže koncentrata koji koristim sve ovo izađe oko 81 fening", kaže Amir Bulut, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i mesa SBK.

Liga prvaka: PSV iznenadio Dortmund, Inter kasno do pobjede nad Atletico Madridom

Liga prvaka: PSV iznenadio Dortmund, Inter kasno do pobjede nad Atletico Madridom

Nedžad Bićo: 'Ovo što najavljuje iz Republike Srpske, to je pljačka naroda'

Nedžad Bićo: 'Ovo što najavljuje iz Republike Srpske, to je pljačka naroda'

"Ukoliko naši predstavnici u izvršnoj i zakonodavnim organima insititucija ove zemlje ne misle na BBK, da svi moraju pomoći ovom kantonu. Ukoliko ne bude posticaja pomoći poljoprivrednim proizvođačima sa SBK, nema ni poljoprivrede, a motorna snaga je proizvodnja", smatra Hamid Suljuić, mljekar iz Travnika.

Dok mljekari prijete zatvaranjem gazdinstava, cijene litre mlijeka na policama u marketima evidentno rastu. Sve ovo djeluje zbunjujuće na percepciju građana, ističu iz udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju.

"Svima treba da bude jasno, u vrijednosnom lancu proizvodnje nešto ne štima. Oni koji stvaraju novu vrijednost i koji su najodgovorniji za to najmanju korist imaju od toga, a imaju i najveće troškove.

U BiH kilogram kafe košta 17 KM, očekuje se novo poskupljenje: "Sigurno je da cijene neće ići dolje"

U BiH kilogram kafe košta 17 KM, očekuje se novo poskupljenje: "Sigurno je da cijene neće ići dolje"

Ako imamo da je dva do tri puta povećana cijena inputa, onda i do dva do tri puta moraju biti veći budžeti za podršku poljoprivedi i potrošačima", rekao je Suad Selimović, iz Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju pri Gospodarskoj komori TK.

A kako uspjeti ostvariti kakvu-takvu dobit u mljekarstvu pitaju se poljoprivrednici u Posavini. I ovdje slična situacija - poticaji nedostatni, a trenutni porast cijena litra mlijeka na tržištu, ne prati i rast cijena otkupa kao što je prije bio slučaj.

"Kad je bila cijena 50 feninga, u marketima je bilo cijena mlijeka 90 feninga. Nama je sad 80-85 feninga otkupna, a 2,70 KM je u marketima mlijeko. Oni bi da mi proizvodimo, a onda da ne dobijemo ništa", ističe Petar Dragojević, mljekar iz Bijeljine.

Nadležni će morati snažnije podržati proizvodnju koja hrani stanovništvo. To je jedna od poruka sa sastanka mljekara Srednjobosanskog kantona. Kažu da je samo 30 feninga poticaja po litru premalo, jer su nerijetko cijele porodice i domaćinstva uključeni u proizvodnju. Pokušali su slično pitati i resornog minstra ovog kantona, ali on cjelokupnu situaciju nije htio komentarisati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije