Gorivo u BiH od danas skuplje za pet feninga

0
Radiosarajevo.ba
Gorivo u BiH od danas skuplje za pet feninga
Foto: Lider.hr / Naša tema / Ko nas pljačka na gorivu?

Kako je portal Radiosarajevo.ba i najavio, gorivo u Federaciji BiH je od danas i zvanično poskupjelo i to za pet feninga.

Federalno ministarstvo trgovine jučer je dobilo 65 zahtijeva o promjeni cijena i marži koje se odnose na povećanje cijena goriva za pet feninga po litru, a danas je i zvanično došlo do poskupljenja.

Premium bezolovni benzin 95 sada ima raspon cijena od 1,81 do 2,26, dok je cijena dizela od 1,71 do 2,26 KM po litru.

Također, cijene su poskupjele i na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj, potvrdio je za Nezavisne predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore RS-a Dragan Trišić.

Kako kaže, ako se nastavi trend rasta cijena nafte na svjetskoj berzi, rafinerije u okruženju postepeno će povećavati cijene te, kako ističe Trišić, to će u RS odmah značiti povećanje ulaznih cijena i samim tim će i na svim benzinskim pumpama doći do blagog podizanja cijena.

Ističe da posljednjih nekoliko dana cijena sirove nafte brent konstantno raste i tako je u srijedu iznosila 605 $/t ili 75$/barel, što je najviše u zadnje dvije godine te kako kaže, bilježi se konstantan rast od 20. maja ove godine, kada je nafta na berzi iznosila 540 $ po toni ili 64 $ po barel.

Kako kaže Trišić, Evropska unija i zemlje u okruženju postepeno ublažavaju mjere te se, kako kaže, bilježi povećanje potražnje.

“To je sigurno prilika da velike naftne kompanije na globalnom nivou vrate izgubljenu dobit iz ranijeg perioda, što pokazuje i berza, kao i tržišta. Svakako će se odraziti i na naše tržište, što je osjetno u zadnjih mjesec dana”, pojašnjava Trišić.

Dodaje da su na nekim benzinskim pumpama cijene već korigovane u prosjeku do pet feninga, i za benzin i za dizel, ali kako kaže, gorivo je u Republici Srpskoj i dalje najjeftinije.

“Trenutne cijene naftnih derivata na benzinskim stanicama u Republici Srpskoj kreću se od 1,97 do 2,13 KM za BMB 95 i od 1,94 do 2,09 KM za ED5, a za TNG od 1,04 do 1,16 KM, što je niže u odnosu na Federaciju BiH u prosjeku do 10 feninga i zemlje u okruženju Hrvatsku i Srbiju do 0,40 KM”, kazao je Trišić.

Pumpadžije u RS ističu da je prije dva dana došlo do korekcije cijena goriva te da su cijene i benzina, ali i dizela povišene od tri do pet feninga.

Na jednoj benzinskoj pumpi u Banjoj Luci ističu da je prije nekoliko dana benzin koštao 2,03 KM, a sadašnja cijena mu je 2,06 KM po litru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije