Cijeli UKC bi mogao biti pretvoren u COVID bolnicu, ako situacija ne bude bolja

0
Radiosarajevo.ba
Cijeli UKC bi mogao biti pretvoren u COVID bolnicu, ako situacija ne bude bolja
Foto: Srpskainfo / UKC RS, Ilustracija

Pomoćnica direktora za medicinske poslove na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske Zvezdana Rajkovača rekla je da je plan prevoriti cijeli UKC u COVID bolnicu, ukoliko situacija ne bude išla na bolje.

Podsjetila je da je zgrada stare hirurgije trebala da adaptirana za pacijente zaražene koronavirusom, ali da se moralo pronaći rješenje zbog pogoršane epidemološke situacije, piše ATV.

Zato je pregrađen centralni medicinski blok gdje su počeli da smještaju pacijente zaražene koronavirusom.

Pojasnila je da je fizički zatvorena komunikacija između pacijenata koji su zaraženi ovim virusom i onih koji nisu.

"U posljednjih nekoliko sedmica dnevno je dolazilo i do 200 pacijenata sa sumnjom na COVID, a tri do četiri odsto medicinskog osoblja od svih zaposlenih pozitivno je na koronu", pojasnila je Rajkovača.

Naglašava da je virus prisutan u zajednici pa se zaraza ne širi samo u zdravstvenim ustanovama.

"Oko 50 odsto pacijenata na UKC-u koji budu priključeni na respirator uspiju i da se odvoje od njega", kaže Zvezdana Rajkovača za ATV.

Napominje da jedan dan liječenja jednog pacijenta na respiratoru u prosjeku košta oko 2.000 KM jer su to pacijenti koji iziskuju najviše njege i najviše lijekova, ali da na UKC-u trenutno imaju sve što im je potrebno da se pacijeni adekvatno zbrinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije