Christian Schmidt se sastao sa visokom delegacijom EU: 'Vlasti BiH imaju priliku za ključne reforme'

1
Radiosarajevo.ba
Christian Schmidt se sastao sa visokom delegacijom EU: 'Vlasti BiH imaju priliku za ključne reforme'
Foto: OHR / Delegacija iz EU na prijemu kod visokog predstavnika za BiH

Predsjednica Evropske komisije Ursule von der Leyen, predsjednik Vlade Nizozemske Mark Rutte i hrvatski premijer Andrej Plenković sastali su se u utorak, 23. januara, sa zvaničnicima Bosne i Hercegovine.

Iako najavljen, hrvatski premijer u utorak ujutro se nije pojavio na sastanku u zgradi Predsjedništva BiH.

Hrvatski premijer došao je nakon toga na sastanak s članovima Vijeća ministara BiH koje predvodi predsjedavajuća Borjana Krišto (HDZ), a kasnije je bio i u delegaciji na susretu sa Christianom Schmidtom.

Ispovijest bivšeg predstavnika Bosne i Hercegovine na Eurosongu: 'Pokušao sam počiniti samoubistvo'

Ispovijest bivšeg predstavnika Bosne i Hercegovine na Eurosongu: 'Pokušao sam počiniti samoubistvo'

"Izuzetno važni razgovori o perspektivama BiH sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, nizozemskim premijerom Markom Rutteom, te hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem u Sarajevu. 

Vlasti BiH imaju priliku da učvrste temelje za ključne reforme u pravcu jačanja vladavine prava i integriteta izbora, te otvore istorijski proces u kojem će BiH započeti zvanične pregovore ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji", naveli su u objavi iz OHR-a.

Kasnije je planiran sastanak i s članovima rukovodstva Parlamentarne skupštine BiH, a Von der Leyen bi se trebala, također, sastati s predstavnicima nevladinih organizacija iz BiH.

Andrej Plenković, koji je i predsjednik HDZ-a Hrvatske, se tokom ranijih posjeta BiH nije sastajao s Predsjedništvo BiH budući da je jedan od tri člana Željko Komšić, kojeg, kao ni predstavnici HDZ-a BiH, smatra "nelegitimnim hrvatskim članom jer je izabran većinom glasovima Bošnjaka".

Isto tako, Komšić nije pozivan u zvaničnu posjetu Zagrebu.

Iz kabineta premijera Hrvatske Andreja Plenkovića za Hinu su kazali da je "konzistentna linija predsjednika hrvatske vlade da se ne sastaje sa Željkom Komšićem koji nije izabran za hrvatskog člana Predsjedništva voljom hrvatskog naroda u BiH".

Za Hinu je još rečeno i da s Komšićem nikakvog kontakta nemaju ni druge institucije Republike Hrvatske.

"Uzimajući u obzir da se praksa preglasavanja hrvatskog naroda u izboru člana Predsjedništva BiH ponovila i na općim izborima 2022., predsjednik vlade nema namjeru promijeniti svoj pristup", stajalište je Plenkovićevog kabineta.

Podsjetimo, lideri država i vlada Europske unije odlučili su 14. decembra prošle godine da otvore pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom, a sa Bosnom i Hercegovinom tek kada se ispune kriteriji za članstvo.

Odluku šefova država i vlada EU potvrdio je predsjednik Europskog vijeća, koje je pozvalo Europsku komisiju da do marta 2024. godine obavijesti o stepenu usklađenosti BiH sa kriterijumima, u cilju donošenja takve odluke.

Diplomatski skandal: Von der Leyen i Rutte stigli u Predsjedništvo BiH bez Andreja Plenkovića

Diplomatski skandal: Von der Leyen i Rutte stigli u Predsjedništvo BiH bez Andreja Plenkovića

EU očekuje da BiH ispuni 14 prioriteta koji su joj postavljeni kako bi mogla otvoriti pregovore sa Evropskom unijom.

BiH je u decembru 2022. dobila status kandidata za punopravno članstvo u EU.

Europska komisija je 8. novembra prošle godine preporučila Vijeću EU otvaranje pristupnih pregovora s BiH, nakon što bude postignut nužan stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo u EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije