Christian Schmidt od danas formalno preuzima funkciju od Valentina Inzka

10
Radiosarajevo.ba
Christian Schmidt od danas formalno preuzima funkciju od Valentina Inzka
Foto: EPA-EFE / Christian Schmidt

Christian Schmidt od danas obnaša dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH. S druge strane, Valentin Inzko od danas više nije na toj funkciji.

Schmidt je, podsjetimo, stigao u petak, 30. jula u našu zemlju, u privatnom aranžmanu te je petak proveo s porodicom u Hercegovini, dok je u Sarajevo došao sinoć u večernjim satima.

Dužnost formalno preuzima u ponedjeljak, 2. augusta (zvanično, na poziciju stupa od danas, 1. augusta).

Planirano je više aktivnosti kroz koje će biti obavljena "primopredaja ključeva OHR-a", a Inzko je pripremio i prijem u znamenitoj zgradi u centru Sarajeva.

Schmidtovo imenovanje, posjetimo, nije podržala Rusiju, a predstavnici RS-a mu se također odranije protive jer tvrde da nije legalno izabran, s obzirom da nije dobio podršku u Vijeći sigurnosti UN-a.

Nijemca je, podsjetimo, imenovao Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC), a prema važećim pravilima on nije ni morao dobiti podršku Vijeća sigurnosti UN-a.

Zanimljivo, uoči dolaska, Schmidt je poručio: "Ako želimo povesti BiH u EU i transformirati je u demokratsku zemlju, ne smijemo imati čisto etničku orijentaciju."

Schmidt je u intervjuu kazao i kako smatra da su posljednjih deset godina bile nazadne i vratile su nas unatrag - ne samo u pogledu visokog predstavnika nego, na nažalost, i u pogledu cjelokupnog razvoja.

"I zato je Bosni i Hercegovini još uvijek potrebna takva međunarodna podrška. Ja ću obavljati tu funkciju u nadi da u nekom trenutku sam sebe učinim suvišnim."

Više pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije