Christian Schmidt o sankcijama Miloradu Dodiku

3
Radiosarajevo.ba
Christian Schmidt o sankcijama Miloradu Dodiku
Foto: Kolaž / Christian Schmidt i Milorad Dodik

Odluka Sjedinjenih Američkih Država da uvrste na listu Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i jedno pravno lice koje se dovodi u vezu sa Dodikom, Alternativnu televiziju (ATV), u okviru nedavno objavljenog Izvršnog naloga za Zapadni Balkan, a u svjetlu njihovog destabilizirajućeg djelovanja i korupcije, logična je posljedica destruktivnog i opasnog pristupa u vezi sa njegovim neispunjavanjem osnovnih kriterija za odgovorno liderstvo, navodi se u saopćenju visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta povodom sankcija koje su Amerikanci danas nobjavili Dodiku i Alternativnoj televiziji Banja Luka. 

"Dodik mora odgovoriti na mnoga teška pitanja, te se treba se vratiti racionalnom i odgovornom djelovanju bez kršenja državnog Ustava i vladavine prava", naveo je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.

Kako je visoki predstavnik podvukao, "ove sankcije su rezultat destabilizirajućeg djelovanja Dodika".

Sramotne izjave: Ambasador Izraela u Srbiji negirao genocid u Srebrenici

Sramotne izjave: Ambasador Izraela u Srbiji negirao genocid u Srebrenici

"Sankcije su jedan od instrumenata koje međunarodna zajednica može koristiti da pokaže da se blokada države neće tolerisati. Ako postoje političke nesuglasice, onda se one rješavaju kroz dijalog u institucijama BiH umjesto bizarnog i kontradiktornog monologa. Kako je dogovoreno sa EU i međunarodnom zajednicom, ponuda ostaje na stolu da se na konstruktivan način radi sa Parlamentom i dođe do rješenja zasnovanih na Ustavu i na Dejtonskom mirovnom sporazumu. Vladavina prava se mora poštovati – to je jednostavno tako", naglasio je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik ponovo naglašava svoju opredijeljenost za konstruktivnu suradnju sa svima u BiH, ali jasno ističe da su na stolu i druge opcije. Pozdravio je i snažan signal u borbi protiv korupcije, što mora postati novo pravilo u BiH:

"Samo sa snažnim angažmanom u borbi protiv korupcije, BiH može ispuniti svoje težnje za članstvom u EU. Međunarodna zajednica je opredijeljena za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Svaki pokušaj podrivanja institucija BiH je neprihvatljiv. Pozivam sve političare da djeluju razumno u interesu građana BiH i da počnu raditi na hitnim pitanjima sa kojima se suočavaju građani kojima su izabrani da služe", zaključio je visoki predstavnik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije