Christian Schmidt danas dolazi u Sarajevo

13
Radiosarajevo.ba
Christian Schmidt danas dolazi u Sarajevo
Foto: EPA-EFE / Christian Schmidt

Novi visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt danas dolazi u Sarajevo. Svoju dužnost kao visoki predstavnik preuzima u ponedjeljak, 2. augusta.

Podsjećamo, Schmidt je jučer u privatnom aranžmanu boravio sa porodicom u Mostaru.

Tokom vikenda je planirano više aktivnosti kroz koje će biti obavljena "primopredaja ključeva OHR-a", a Valentin Inzko priprema i prijem u znamenitoj zgradi u centru Sarajeva.

Zanimljivo, uoči dolaska, Schmidt je poručio: "Ako želimo povesti BiH u EU i transformirati je u demokratsku zemlju, ne smijemo imati čisto etničku orijentaciju."

Schmidt je u intervjuu kazao i kako smatra da su posljednjih deset godina bile nazadne i vratile su nas unatrag - ne samo u pogledu visokog predstavnika nego, na nažalost, i u pogledu cjelokupnog razvoja.

"I zato je Bosni i Hercegovini još uvijek potrebna takva međunarodna podrška. Ja ću obavljati tu funkciju u nadi da u nekom trenutku sam sebe učinim suvišnim."

Šta tačno namjeravate učiniti? Koji su Vaši prioriteti?

"Mislim da moramo razjasniti tri pitanja. Prvo: Ja u BiH dolazim kao političar, a ne kao diplomat. Upozoravam da poneka moja rečenica možda neće biti diplomatski stesana ali će biti jasna. Kao prvo, moram istaknuti da izleti, napravljeni posljednjih godina, poput razmjene teritorija kao jedne vrste rješenja ili načina smirivanja potencijalnih sukoba na zapadnom Balkanu, ne važe. Takva ideja, da jedna manjina bude zamijenjena drugom, nije održiva. Stoga o narušavanju (mijenjanju) teritorijalnog integriteta država zapadnog Balkana ne može biti ni govora.

Drugo pitanje je kako se može poboljšati funkcionalnost države u zemlji velikoj poput Donje Saske, s manjim brojem stanovnika od Berlina, ali s preko 137 ministarstava? Na kojim poljima ljude možete ohrabriti? Gdje stvari morate pojednostaviti?

I treće: Kada 70 posto mladih ljudi iz BiH - ako su tačne brojke kojima raspolažem - radije negdje drugdje idu tražiti svoju budućnost - onda to nije dobro. Moramo više gledati na mladu generaciju, kako mi u EU, tako i visoki predstavnik i svi zajedno. Jer, nije dovoljno igrati samo na kartu sijedih ljudi. Ja igram na kartu mlade generacije", odgovora Schmidt u intervjuu za Deutsche Welle.

Cijeli intervju možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije