Šeranić objasnio odakle dolaze novi oboljeli od pandemije COVID-19

Radiosarajevo.ba
Šeranić objasnio odakle dolaze novi oboljeli od pandemije COVID-19
Foto: Srpskainfo / Alen Šeranić

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS kazao je na konfrenecije za medije da sve četiri novooboljele osobe zaražene novim sojem koronavirusa (COVID-19) dolaze  sa područja Banja Luke. 

Radi se o tri osobe srednjih godina i jednoj mlađoj ženi. Svi su na kućnom liječenju, nisu u bolnici. Kako je rekao, u ovome momentu nema potrebe za hospitalizacijom, već samo za izolacijom. On je rekao da se svi osjećaju dobro i da je njihovo zdravstveno stanje stabilno. 

Rad se o muškarcu i ženi koji su bili na skijanju u Austriji i bili su u kontaktu sa osobom koja je u Hrvatskoj potvrđena kao zaražena. U drugom slučaju riječ je o muškarcu i ženi koji su u Sloveniji bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

Dodao je da u ovome entitetu niko od oboljeli niko nije vitalno ugrožen. 

Četiri nova slučaja COVID-19 u BiH

U Bosni i Hercegovini četiri nova slučaja COVID-19. To je na konferenciji za medije potvrdio ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić. Tako je broj oboljelih od ovog virusa u našoj zemlji popeo na 11. U FBiH su prijavljena tri slučaja zaraze, sva tri u Zenici, a osam u manjem bh.

"U RS nije proglašeno stanje, ovo sve što smo uradili, uradili smo preventivno", kazao je on.

Kazao je da se očekuje povratak građana koji rade u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj..., te da nadležni ne žele da dođu u situaciju "u kojoj će se koronavirus raširiti, pa da onda donosimo mjere". 

On je najavio mogućnost da se mjere pooštre, jer se, kako je rekao, situacija mijenja.

"Što je još važnije, te mjere moraju da se provode. Mejre koje smo donijeli mi donose se i u okruženju i Evopi, nismo nikakav izuzetak", kazao je Šeranić. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije