Češki ministar evropskih poslova: BiH ne smije dopustiti da nacionalisti unište njen put ka EU

4
Radiosarajevo.ba
Češki ministar evropskih poslova: BiH ne smije dopustiti da nacionalisti unište njen put ka EU
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Martin Dvorak

Bosna i Hercegovina nedavno je započela pregovore o članstvu u Evropskoj uniji i teži da postane dio NATO saveza. Ove godine, Češka Republika slavi 20 godina od pridruživanja Evropskoj uniji i 25 godina od pridruživanja NATO-u.

O koracima koje je Češka morala preduzeti u procesu pridruživanja EU i NATO-u, kao i benefitima koje je dobila članstvom, u intervjuu za BHRT govorio je češki ministar evropskih poslova Martin Dvoržak.

Ministar Dvoržak ističe da je put ka EU trajao duže nego što su očekivali, i možda je to bio najteži zadatak za češku vladu od ekonomske transformacije devedesetih godina:

Ovo će vam popraviti dan: Majka Sara ispratila na maturu bliznakinje sa Downovim sindromom

Ovo će vam popraviti dan: Majka Sara ispratila na maturu bliznakinje sa Downovim sindromom

"Ali gledajući unazad na koristi članstva, drago mi je reći da je vrijedilo. Što se tiče poslovanja i zapošljavanja, Češka je imala koristi od jedinstvenog tržišta i slobodne trgovine, što je dovelo do smanjenja nezaposlenosti i boljeg stvaranja radnih mjesta, dok je promovisalo veći ekonomski rast. Sredstva EU takođe su igrala ključnu ulogu u poboljšanju životnog standarda podržavajući investicije u infrastrukturu, inovacije i regionalni razvoj. Posebno treba istaći da je BDP u Češkoj porastao sa 80 odsto evropskog prosjeka u vrijeme pristupanja na 90,3 odsto u 2022. godini, što pokazuje značajnu ekonomsku konvergenciju."

Od pridruživanja EU, nastavlja on, stopa nezaposlenosti je smanjena sa šest na tri odsto i ispod, te sada ima najniži nivo u EU od 2016. godine.

Annalena Baerbock: EU se mora promijeniti i pripremiti za nove članice

Annalena Baerbock: EU se mora promijeniti i pripremiti za nove članice

"Sredstva i programi EU doprinijeli su većem zapošljavanju, jer je zahvaljujući njima, potražnja za radnom snagom rasla godišnje u prosjeku za 0,6 odsto. Nadalje, sredstva EU su bila od presudnog značaja za unapređenje obrazovnih mogućnosti kroz programe poput Erasmusa, što je povećalo mobilnost studenata i izglede za posao. Značajne investicije su napravljene kako bi se modernzovale i proširile transportne mreže. Poboljšanja su vidljiva i u području zaštite životne sredine, sredstva EU doprinijela su smanjenju nivoa zagađenja i povećanju efikasnosti procesa upravljanja otpadom i reciklaže", poručio je češki ministar.

Podvukao je kako je Bosna i Hercegovina ostvarila značajan napredak, no podsjetio je kako je, kad je posjetio BiH, osim tog napretka, vidio izazove koje su stvorili napori nacionalističkih i proruskih glasova da unište put zemlje ka EU.

"Želim da Bosna i Hercegovina implementira sve neophodne reforme i ostane stabilna i odlučna tokom pregovora i 'skrininga'. Najvažnije je, stoga, ostati otporan i odlučan na putu, ne dopuštajući da skepticizam, frustracija i nepovjerenje spriječe Bosnu i Hercegovinu da se integriše u EU", zaključio je ministar Dvoržak u razgovoru za BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije