Cenzura za Međunarodni dan mira: Kome to smetaju djeca i bijele trake trake u Prijedoru?

1
Radiosarajevo.ba
Cenzura za Međunarodni dan mira:  Kome to smetaju djeca i bijele trake trake u Prijedoru?
Foto: Kvart / Cenzura za Međunarodni dan mira - Kome to smetaju djeca i bijele trake trake u Prijedoru?

Centar za mlade "KVART" oštro osuđuje cenzuru i diskriminaciju koju je izvršila agencija "Led Media" iz Banja Luke, koja je odbila postaviti bilboarde povodom Međunarodnog dana mira u Prijedoru iako je ta usluga prethodno bila dogovorena, javili su u saopćenju poslatom u ponedjeljak, 30. septembra 2024. godine. 

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Uprkos prethodno plaćenom računu, ova agencija je vratila sredstva uz obavještenje da dostavljeni sadržaji 'ne odgovaraju temi' mira, zahtijevajući izmjenu vizuala koji prikazuju djecu u igri lastiša. Sporni motiv djece ističe pravo na mir kao pravo koje nam pripada rođenjem, samim postojanjem i pripadanjem ljudskoj zajednici.

Meteorolozi objavili prognozu za BiH do 15. oktobra: Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje

Meteorolozi objavili prognozu za BiH do 15. oktobra: Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje

Zato se, u ime prava današnje djece i mladih da svoj život provedu u miru, a povodom Međunarodnog dana mira sjećamo onih kojima je to pravo bilo oduzeto zajedno sa životom. Naime, 'Led Media' odlučila se za neobjavljivanje sadržaja, tvrdeći da 'mir ne izgleda tako' i zahtijevala prikazivanje golubova s maslinovim grančicama umjesto djece u igri. Tako su i dizajn 'bijelih traka' na rukavima nacrtane djece postali 'problematični'.

Centar za mlade 'KVART' kategorički odbija prihvatiti bilo kakav oblik cenzure i diskriminacije, naglašavajući da takvi postupci predstavljaju ozbiljno kršenje slobode izražavanja. Plakati postavljeni, ali bilbordi cenzurisani.

Savez kolumnista | Jasmin Medić: Drugačiji aspekt suočavanja s prošlošću

Savez kolumnista | Jasmin Medić: Drugačiji aspekt suočavanja s prošlošću

Umjesto da Prijedor bude grad koji promoviše mir, lokalne i entitetske vlasti ponovo daju prioritet slavljenju ratnih jedinica, dok djeca – i to djeca u igri – postaju meta cenzure. Aktivisti Centra za mlade 'KVART' su, uprkos cenzuri, postavili plakate na oglasnim pločama širom Prijedora, gdje su vizuali s djecom i porukama o miru jasno odaslali snažnu poruku o važnosti sjećanja i zalaganja za mir. Ipak, “Led Media” je odbila da postavi te iste plakate na bilborde jer se aktivisti 'KVART-a' nisu usaglasili sa predloženim 'blagim adaptacijama' koje su iz 'Led Media' predložili.

Agencija 'Led Media' opravdala je cenzuru navodnim 'očekivanjima' da vizuali 'odgovaraju temi' Međunarodnog dana mira, a naknadno je otkriveno da su 'blage adaptacije', rezultat kako su naveli navodnog neslaganja drugih klijenata da sa poslanim vizualima budu u istom reklamnom bloku.

'KVART' je zvanično zatražio uvid u interne pravilnike ove agencije koji odobravaju ovu praksu da se drugi klijenti očituju o sadržajima koji će biti postavljani u bloku sa njima, iako se ta ista praksa nije primijenila u našem slučaju i mi nismo prethodno upitani za takvu saglasnost. Do trenutka objavljivanja ovog teksta, Centar za mlade 'KVART' nije dobio nikakav odgovor. Ova praksa predstavlja grubo kršenje potrošačkih prava i slobode izražavanja zagarantovanog Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Poziv saradnicima Led Media: Preispitajte partnerstvo s agencijom koja cenzuriše Dan bijelih traka
Ono što ovaj slučaj čini posebno alarmantnim jeste činjenica da 'Led Media' posluje na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, s ogromnim godišnjim prihodima, što znači da njihov uticaj na tržištu oglašavanja nije zanemariv. Centar za mlade 'KVART' poziva sve saradnike ove agencije da preispitaju svoje partnerstvo s kompanijom koja očigledno bira da cenzuriše sadržaje koji su povezani s Danom bijelih traka, čak i kada su to vizuali djece koja se igraju na Međunarodni dan mira. Takva selektivna cenzura nije samo neprihvatljiva, već je i prijetnja slobodi izražavanja u BiH.

Centar za mlade 'KVART' ostaje nepokolebljiv u svojoj borbi protiv cenzure i diskriminacije, borbi za
istinu i pravdu, te poručuje da neće odustati od svojih aktivnosti usmjerenih na promovisanju mira i ljudskih prava u Prijedoru i šire."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije