Centralna izborna komisija: 587 političkih subjekata za izbore ove godine

Fena
Centralna izborna komisija: 587 političkih subjekata za izbore ove godine
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Opći izbori u BiH 2018. godine

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine primila je u propisanom roku 587 prijava političkih subjekata za ovjeru učešća na Lokalnim izborima 2020. godine, i to 47 prijava neovisnih kandidata (nacionalne manjine), 20 prijava grupa građana, udruženja građana 2 i 135 prijava političkih stranaka.

U navedeni broj nisu ušle prijave pristigle putem pošte, izvan roka, saopćio je CIK.

Izborna komisija podsjeća da je u skladu s Uputstvom o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2020. godine, 3. jula u 16 sati istekao rok za podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka, neovisnih kandidata, udruženja i grupa građana, za učešće na Lokalnim izborima 2020. godine.

Pregled političkih subjekata koji su podnijeli prijavu bit će dostupan javnosti na web stranici Centralne izborne komisije BiH nakon što ga ta komisija odobri.

CIK će u skladu s ranije utvrđenim rokovima provjeriti i ovjeriti prijave onih političkih subjekata koji ispunjavaju zakonom propisane uslove, nakon čega se stiču uslovi za podnošenje prijava za ovjeru koalicija odnosno listi neovisnih kandidata.

Imajući u vidu da novac za organizaciju i provedbu izbora još nije osiguran, Centralna izborna komisija BiH ulaže maksimalne napore da u kapacitetima kojima raspolaže izborni proces ne bude ugrožen i prekinut, napominju iz CIK-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije