Centralna bajramska svečanost u goraždanskom muftijstvu u Turskoj ravni

Fena
Centralna bajramska svečanost u goraždanskom muftijstvu u Turskoj ravni
Fena / Goražde

Bajram-namaz jutros je klanjan širom goraždanskog muftijstva. Centralna bajramska svečanost ove godine prvi put je održana na lokalitetu Turska ravan, gdje je Bajram-namaz predvodio muftja goraždanski Remzija ef. Pitić.

Najviše vjernika, tradicionalno, okupilo se u centralnoj goraždanskoj džamiji Kajserija te džamiji Sinan-paše Sijerčića, a Bajram-namaz klanjan je i u džamijama i mesdžidima u Foči, Višegradu, Čajniču, Rogatici i Žepi, na ukupno 64 mjesta na području goraždanskog muftijstva.

I ovog Bajrama, uz međusobne čestitke nije izostalo podsjećanje na iskonske ljudske vrijednosti – ljubav, poštovanje i oprost, a nakon bajram-namaza veliki broj vjernika i u ovom dijelu BiH pristupio je prinošenju žrtve u vidu kurbana.

Uz Kurban-bajram veže se i obred obavljanja hadža, a petu islamsku dužnost sa područja muftijstva goraždanskog ove godine obavilo je pet vjernika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije