Centar u Hadžićima: Migranti koji su jutros vraćeni ipak će biti primljeni

L. R.
Centar u Hadžićima: Migranti koji su jutros vraćeni ipak će biti primljeni
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Migranti u Centru u Hadžićima

U Centru za smještaj migranata u Hadžićima, koji se nalazi na mjestu nekadašnje kasarne Ušivak, nalazi se oko 280 migranata i situacija sa smještajem već je usložnjena.

Iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) koja rukovodi Centrom, jutros su morali vratiti autobus sa oko 60 migranata iz Bihaća, no, kako saznaje portal Radiosarajevo.ba, ipak će ih - na insistiranje državnih institucija - smjestiti, vjerovatno u večernjim satima.

U Centru trenutno rade na uspostavi dodatnih ležaja i traži se, kako smo doznali, "privremeno rješenje".

U nekadašnjoj kasarni Ušivak nalazi se i dvanaestoro mališana koji će zajedno sa članovima svojih obitelji (ima ih ukupno malo više od trideset) danas otići u Centar za migrante u Salakovcu, gdje se nalaze uglavnom porodice s djecom - u Salakovcu se nalaze i tri bebe. Radnici IOM-a i na ovaj način pokušavaju napraviti što više mjesta za smještaj brojnih migranata.

Što se tiče drugih stvari, u Centru je uglavnom mirno, udruženje Pomozi.ba svaki dan organizira tri obroka za migrante (ukoliko želite pomoći ovom udruženju, sve informacije možete dobiti na ovom LINKU).

Svi migranti po dolasku prolaze liječničku kontrolu, a postoji i karantin za one za koje se sumnja da imaju neke zarazne bolesti. Karantin traje 24 sata, nakon čega migranti prolaze novi liječnički pregled i odlučuje se da li izlaze iz njega. Bolesni migranti - ima ih nekoliko - odvojeni su od ostale populacije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije