Čengić: SDP predlaže zakon kojim bi se poboljšalo stanje klubova u BiH

O. K.
Čengić: SDP predlaže zakon kojim bi se poboljšalo stanje klubova u BiH
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Čengić: Za sada najviše potpisa ima Nikšić

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, Irfan Čengić, predstavio je danas svoju inicijativu za promjenu zakona o registraciji sportskih udruženja na području Federacije BiH.

"Važno je naglasiti da ovo nije Zakon o sportu, već zakon o sportskim klubovima koji je samo jedan segment brige o sportu. Bosna i Hercegovina ima zakon na državnom nivou , ali zbog komplikovane ustavne strukture i nadležnosti za sport potrebno je da entiteti i drugi nivoi vlasti donesu svoje propise", kazao je Čengić.

Upravo ovaj zakon je jedna od obaveza koju treba konačno ispuniti kako bi se pomoglo sportskim klubovima, u narednom periodu ćemo predlagati i druge zakone koji se tiču finansiranje vrhunskog sporta, zaslužnih sportista, poreskih olakšica za privrednike koji ulažu u sport.

"Ovim zakonom se definiše da sportski klubovi mogu biti udruženja i dionička društva, postupak kako klubovi-udruženja mogu postati klubovi-dionička društva. Također ovim zakonom se jasno definiše da svi nivoi vlasti mogu finansirati sportske klubove bez obzira na oblik organizovanja sportskog kluba", istakao je zastupnik u PD Parlamenta FBiH, Irfan Čengić.

Ovaj zakon za cilj ima da pomogne posrnulim sportskim velikanima poput KK Bosna, ali i klubovima koji dobro funkcionišu a svoj rad žele da podignu na još veći profesionalni nivo poput klubova u regionu i Evropi.

Kako je kazao, ovime bi se otvorila vrata klubovima za otvaranje fan shopa ili drugih aktivnosti.

Igor Stojanović, zastupnik u Skupštini KS kazao je kako SDP ima namjeru da riješi pitanja sportskih klubova u FBiH, ali je i najavio da će ova stranka inicirati tematsku sjednicu na Skupštini KS o stanju u KK Bosna. 

"Ovo je početak niza zakonskih rješenja i aktivnosti, kojima želimo pomoći sportu u Bosni i Hercegovini. Od Skupštine KS ću zahtijevati da razmatramo stanje vrhunskog sporta i kako možemo pomoći klubovima poput Bosne. Moramo se ugledati na države u regionu kada je u pitanju izdvajanje za sport"  ističe Igor Stojanović.

Enid Tahirović, bivši rukometaš reprezentacije BiH kazao je kako se naši klubovi susreću sa velikim problemom u finansijama. 

"Ovime želimo da pružimo klubovima priliku da se takmiče u velikim takmičenjima. Nekada su na parketima širom BiH igrali veliki Hamburg, Maccabi i želimo da to ponovimo. Poželio bih i kolegama iz rukometne reprezentacije sreću u večerašnjoj utakmici sa Finskom", kazao je Tahirović.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije