Čengić: Novalić nije čitao vlastiti plan, ne smije nabavljati ruske vakcine

1
Radiosarajevo.ba
Čengić: Novalić nije čitao vlastiti plan, ne smije nabavljati ruske vakcine
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Irfan Čengić

Irfan Čengić, zastupnik u Parlamentu Federacije BiH, izjavio je da premijer Federacije Fadil Novalić nije čitao vlastiti plan vakcinacije i da Vlada Federacije ne smije nabavljati ruske i kineske vakcine.

“Pozivam Vladu FBiH da poštuje vlastiti plan i brine se za zdravlje građana. Ukoliko Vlasti RS žele da koriste ruske i kineske vakcine, neka ih koriste, ali ne smijemo se igrati životima i novcem građana FBiH”, istakao je Čengić na Facebooku.

Naveo je kako će na sjednici Parlamenta tražiti da se zabrani vladi koju vodi Novalić da kupuje vakcine koje nije odobrila EU.

Ovo nije prvi put da Vlada FBiH radi protiv interesa građana i naših strateških partnera u interesu Kine i Rusije, ali o tome ću posebno govoriti”, istakao je on.

Navodi kako u planu jasno piše da su Vlada Federacije i FMZ opredijeljeni da vakcine protiv koronavirusa, koje će se primjenjivati u Federaciji BiH, moraju biti registrirane u Evropskoj agenciji za lijekove (EMA).

“EMA primjenjuje visoke standarde sigurnosti u okviru bilo redovitog ili pak hitnog odobravanja stavljanja u promet, odnosno upotrebe lijekova. Sve vakcine koje budu u primjeni u Federaciji BiH moraju imati odobrenje za stavljanje u promet koje je izdala EMA”, izjavio je Čengić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije